Genç-yetişkin işsizlerin tüketim kültürüne yaklaşımları: (Erzincan ili örneği)
Approaches of youth-adult unemployee to consumption culture: (Erzincan province)
  1. Tez No: 793384
  2. Yazar: TUĞÇE ŞENOCAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET MAZLUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İşsizlik, Genç-Yetişkin İşsizliği, Tüketim, Tüketim Kültürü, Unemployment, Youth-Adulth Unemployment, Consumption, Consumer Culture
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Günümüzde işsizlik ve tüketim neredeyse bütün dünya ülkelerinde kişilerin yaşamlarını derinden etkileyen olgulardır. İşsizlik en temelde kişilerin ekonomik anlamda yetersiz olması ve en temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlandıkları bir süreç olarak tanımlanabilmektedir. Bu süreçte işsiz olan bireyler özellikle ekonomik anlamda ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalmaktadır. İşsizlik sürecinde bireylerin sadece ekonomik olarak değil aynı zamanda toplumda bir statü sahibi olamadıkları için bir takım psikolojik sorunlarda yaşadıklarını söylemek mümkündür. İşsizliğin yanı sıra toplumu tehdit eden bir diğer sorun bireyler arasında artan tüketim eylemidir. Öte yandan artan tüketim eylemleri toplumlarda yeni bir kültür olan tüketim kültürünün var olmasına neden olmuştur. Bireylerin yaşamlarını etkisi altına alan tüketim faaliyetini gerçekleştirebilmek aynı zamanda var olan kültür içerisinde yaşamlarını sürdürebilmek için kişilerin belirli bir gelir sahibi olması büyük bir önem arz etmektedir. Aksi takdirde işsiz olan bireylerin tüketim eylemlerini gerçekleştirirken birtakım zorluklar ve problemler yaşaması olası bir durumdur. Dolayısıyla toplumsal yapı içerisinde aktif olarak yer alan genç-yetişkin işsizlerin, tüketim kültürü içerisinde tüketim faaliyetlerini nasıl gerçekleştirdikleri ve bu eylemi yerine getirirken neler yaşadıkları önem arz eden konular arasında yer almaktadır. Bu açıdan değerlendirildiğinde araştırmanın temel amacı, işsizlik sonucunda ekonomik anlamda yetersiz olan genç-yetişkin işsizlerin, bu süreçte var olan tüketim kültüründen nasıl etkilendiklerini aynı zamanda bu süreçte tüketim kültürünün onlar üzerinde yaratmış olduğu ekonomik, psikolojik ve sosyal sonuçları sosyolojik olarak açıklayabilmektir. Bu bağlamda Erzincan'da aileleri ile birlikte yaşayan 18-30 yaş aralığında bulunan 15 katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla, derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilerek elde edilen nitel veriler sosyolojik açıdan analiz edilmiştir. Yapılan derinlemesine görüşmeler sayesinde çalışma süreci boyunca, katılımcılardan araştırma konusu ile ilgili daha detaylı ve derinlemesine bilgiler alınmıştır. Araştırmada elde edilen verilere göre, hem işsizliğin hem de var olan tüketim kültürünün genç-yetişkin işsizler üzerinde birçok açıdan olumsuz etkisinin olduğu görülmüştür. Dolayısıyla çalışma soncunda elde edilen veriler doğrultusunda genç-yetişkin işsizlerin, var oldukları toplum içerisinde hem yaşadıkları işsizlik sürecinin olumsuz etkileriyle hem de tüketim kültürünün kendileri üzerinde yarattığı etkilerle başa çıkmaya çalıştıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, unemployment and consumption are phenomena that deeply affect people's lives in almost all countries of the world. Unemployment can be defined as a process in which people are economically inadequate and have difficulty in meeting even their most basic needs. In this process, unemployed individuals face serious problems, especially in economic terms. In the process of unemployment, it is possible to say that individuals experience some psychological problems not only economically but also because they cannot have a status in the society. In addition to unemployment, another problem that threatens the society is the increasing consumption activity among individuals. On the other hand, increasing consumption actions have led to the existence of a new culture of consumption in societies. It is of great importance for people to have a certain income in order to be able to carry out consumption activities that affect the lives of individuals and to continue their lives within the existing culture. Otherwise, it is possible for unemployed individuals to experience some difficulties and problems while performing their consumption activities. Therefore, how the young-adult unemployed, who are actively involved in the social structure, perform their consumption activities within the consumption culture and what they experience while performing this action are among the important issues. From this point of view, the main purpose of the research is to explain sociologically how the young-adult unemployed, who are economically inadequate as a result of unemployment, are affected by the existing consumption culture in this process, as well as the economic, psychological and social consequences that the consumption culture has created on them in this process. In this context, qualitative data obtained by conducting in-depth interviews with 15 participants between the ages of 18-30 living with their families in Erzincan through a semi-structured interview form were analyzed sociologically. Thanks to the in-depth interviews, more detailed and in-depth information about the research topic was obtained from the participants throughout the study process. According to the data obtained in the research, it has been seen that both unemployment and the existing consumption culture have negative effects on young adult unemployed in many ways. Therefore, in line with the data obtained at the end of the study, young-adult. It has been determined that the unemployed are trying to cope with both the negative effects of the unemployment process they live in and the effects of the consumption culture on them.