Plane-wave theory of single-crystal upconversion optical parametric oscillators
Tek kristalli yukarı-çevrim optik parametrik osilatörlerinin düzlem-dalga teorisi
  1. Tez No: 79341
  2. Yazar: DİKMELİK YAMAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN AYTÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nonlinear frequency conversion, optical parametric oscillators, parametric devices, sum-frequency generation, second-harmonic generation, quasi- phase matching 111
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET TEK KRİSTALLİ YUKARI-ÇEVRIM OPTİK PARAMETRIK OSİLATÖRLERİNİN DÜZLEM-DALGA TEORİSİ Yamaç Dikmelik Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Orhan Aytür Ağustos 1998 Bu tezde, tek bir doğrusal-olmayan kristalin hem parametrik üretim, hem de toplam-frekansı üretimi (SFG) veya ikinci-harmonik üretimi (SHG) için kul lanıldığı tek-kristalli yukarı-dönüşüm optik parametrik osilatörlerinin (OPO) ku ramsal analizi sunulmaktadır. Bu cihazlarda, hem OPO hem de SFG/SHG süreçleri kristal içindeki aynı yayılım yönü için faz eşlidir. Bu aynı sırada faz eşli olma koşulunu sağlayabilecek farklı polarizasyon geometrileri, hem çift-kırmımh hem de yaklaşık faz eşleme yöntemleri için belirlenmiş ve sınıflandırılmıştır. Bunun sonunda, toplam-frekansı üreten OPO'lar (SF-OPO) için dört, ikinci-harmonik üreten OPO'lar (SD-OPO) için üç sınıf belirlenmiştir. Bu yedi sınıf için ayrı ayrı düzlem-dalga bağlı mod denklemleri ve tek-geçişte doygun sinyal kazancı hesabı sunulmuştur. Foton dönüşüm veriminin çeşitli tasarım parametrelerine olan bağlılığı incelenmiştir. Alanların zamansal profilini ve darbe grup hızı uyum suzluğunu hesaba katan bir darbeli düzlem-dalga modeli oluşturulmuştur. Bu model, deneysel bir C-sınıfı SF-OPO'nun ölçümleri ile uyumlu sonuçlar vermiştir. Anahtar kelimeler. Doğrusal olmayan frekans dönüşümü, optik parametrik osilatörler, parametrik cihazlar, toplam-frekansı üretimi, ikinci-harmonik üretimi, yaklaşık faz eşleme. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PLANE-WAVE THEORY OF SINGLE-CRYSTAL UPCONVERSION OPTICAL PARAMETRIC OSCILLATORS Yamaç Dikmelik M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Orhan Aytür August 1998 This thesis presents a theoretical analysis of single-crystal upconversion op tical parametric oscillators (OPO's) where a single nonlinear crystal is used for both the OPO and sum-frequency generation (SFG) or second-harmonic genera tion (SHG). In these devices, the OPO and SFG/SHG processes are both phase matched for the same direction of propagation inside the crystal. Different po larization geometries for which this simultaneous phase matching condition can potentially be satisfied are identified and categorized, for both birefringent and quasi-phase matching methods. This categorization results in four classes of sum- frequency generating OPO's (SF-OPO's) and three classes of self-doubling OPO's (SD-OPO's). Plane-wave coupled mode equations are presented for each of these seven classes. Solutions of these coupled mode equations, and calculation of the single-pass saturated signal gain are outlined. The dependence of the photon conversion efficiency on various design parameters are investigated. A pulsed plane-wave model that takes into account the temporal profiles of the fields and the group velocity mismatch between pulses is constructed. This model is in good qualitative agreement with experimental measurements of a class-C SF-OPO.