Novel methods in image halftoning
Yeni imge yarıtonlama yöntemleri
  1. Tez No: 79342
  2. Yazar: GÖZDE BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ENİS ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Renkli imge yarıtonlama, hata dağıtma, uyarlanır hata dağıtma, imge geri getirme, ters yarıtonlama, ters hata dağıtma, dış bükey kümelere izdüşüm, Color image halftoning, error diffusion, adaptive error diffusion, image restoration, inverse halftoning, inverse error diffusion, projection onto convex sets (POCS). IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET YENİ İMGE YARITONLAMA YÖNTEMLERİ Gözde Bozkurt Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet Enis Çetin Temmuz 1998 Yarıtonlama, sürekli tonlu imgelerin sınırlı sayıda renk üreten basma ve gösterim cihazlarında üretilmesi problemidir. Bir yarıtonlama tekniği olan hata dağıtılmasında, uyarlanır QR-RLS algoritması kullanılarak yeni bir uyarlanır yarıtonlama yöntemi geliştirilmiştir. Ayrıca, imgeyi işlemede insan görme sis temi özelliklerini kullanan bir köşegen tarama stratejisi önerilmiştir. Renk li resimler üzerindeki benzetim sonuçları, önerilen yöntemin diğer yöntem lere göre yüksek kalitesini göstermiştir. Bu tezde çalışılan diğer bir prob lem, sürekli tonlu imgenin verilen yarıtonlu imgeden geri elde edilmesi prob lemi olan ters yarıtonlamadır. Yarıtonlu imgeden sürekli tonlu imge elde et mek için yeni bir ters yarıtonlama yöntemi geliştirilmiştir. Problem hakkında önceden bilinen bilgileri kullanarak tanımlanan kümelerle, küme teorisine dayalı bir formülasyon kullanılmıştır. Yarıtonlamanm hata dağıtılması ile yapıldığı, ve hata dağıtma süzgecinin bilindiği varsayılarak, yeni bir uzay tanım kümesi izdüşümü geliştirilmiştir. Uzay, sıklık, ve uzay-ölçek tanım kümeleri izdüşümleri kullanılarak tek bir çözümü olmayan ters yarıtonlama problemine bir olurlu çözüm elde edilmektedir. Gri ölçekli ve renkli imgelere önerilen yöntemin uygulanması, iyi sonuçlar vermiş, ve geçerliliğini göstermiştir. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NOVEL METHODS IN IMAGE HALFTONING Gözde Bozkurt M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Enis Çetin July 1998 Halftoning refers to the problem of rendering continuous-tone (contone) images on display and printing devices which are capable of reproducing only a limited number of colors. A new adaptive halftoning method using the adaptive QR- RLS algorithm is developed for error diffusion which is one of the halftoning techniques. Also, a diagonal scanning strategy to exploit the human visual system properties in processing the image is proposed. Simulation results on color images demonstrate the superior quality of the new method compared to the existing methods. Another problem studied in this thesis is inverse halfton ing which is the problem of recovering a contone image from a given halftoned image. A novel inverse halftoning method is developed for restoring a contone image from the halftoned image. A set theoretic formulation is used where sets are defined using the prior information about the problem. A new space domain projection is introduced assuming the halftoning is performed with er ror diffusion, and the error diffusion filter kernel is known. The space domain, frequency domain, and space-scale domain projections are used alternately to obtain a feasible solution for the inverse halftoning problem which does not have a unique solution. Simulation results for both grayscale and color images give good results, and demonstrate the effectiveness of the proposed inverse halftoning method. m