Algebraiz theory of linear multivariable control systems
Çok değişkenli doğrusal kontrol sistemlerinin cebirsel teorisi
- Tez No: 79346
- Danışmanlar: PROF. DR. A. BÜLENT ÖZGÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Multivariate control, fractional approach, internal stabilization, disturbance decoupling, tracking and regulation, decentralized stabilization. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET ÇOK DEĞİŞKENLİ DOĞRUSAL KONTROL SİSTEMLERİNİN CEBİRSEL TEORİSİ Sevgi Babacan Çetin Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Bülent Özgüler Eylül 1998 Çokdeğişkenli doğrusal sistemler, sistem teorisinin en karmaşık ve en fazla işlenmiş alanım oluşturmaktadır. Literatürde birçok çokdeğişkenli doğrusal sistem problemi şu üç yöntemden biri kullanılarak çözülmüştür : geometrik yaklaşım, kesir yaklaşımı ve polinom modellere dayalı yaklaşım. Çokdeğişkenli doğrusal kontrol üzerine bir ders kitabı taslağı olarak hazırlanan bu çalışma, birçok cebirsel geribeslemeli denetim probleminin çözümünü, basit doğrusal ce bir yöntemleri ve minimum miktarda polinom cebiri kullanarak sunmaktadır. Ele alınan başlıca problemler şunlardır : içsel kararlılaştırma, durum ve ölçüm geribeslemesiyle bozanetkeni ortadan kaldırma, çıktı kararlılaştınlması, sayıl bir sistemde düzenleme ile izleme, tek çıktı kanallı düzenleme problemi ve dağıtılmış (özeksiz) kararlılaştırma.Anahtar Kelimeler. Çokdeğişkenli kontrol, kesir yaklaşımı, içsel kararlılaştırma, bozanetkeni ortadan kaldırma, düzenleme ve izleme, dağıtılmış (özeksiz) kararlılaştırma. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ALGEBRAIC THEORY OF LINEAR MULTIVARIABLE CONTROL SYSTEMS Sevgi Babacan Çetin M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Bülent Özgüler September 1998 The theory of linear multivariable systems stands out as the most devel oped and sophisticated among the topics of system theory. In the literature, many different solutions are presented to the linear multivariable control prob lems using three main approaches : geometric approach, fractional approach and polynomial model based approach. This thesis is a first draft for a text book on linear multivariable control which contains a description of solutions to the most of the standard algebraic feedback control problems using simple linear algebra and a minimal amount of polynomial algebra. These problems are internal stabilization, disturbance decoupling by state feedback and mea surement feedback, output stabilization, tracking with regulation in a scalar system, regulator problem with a single output channel and decentralized sta bilization. m