COVID-19 sürecinde afet personelinde iletişim becerilerinin çatışma yönetimine etkisi: İzmir örneği
Impact of communication skills of disaster staff to conflict management during the COVID-19: Case of Izmir
  1. Tez No: 793504
  2. Yazar: KADER DEMİRÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR NECZAN TİMURCANDAY ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Public Administration, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, COVID-19, çatışma yönetimi, iletişim becerileri, acil servis, Disaster, COVID-19, Conflict Management, Communication Skills, Emergency Service
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Afet Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Yaşamın ayrılmaz bir parçası olan iletişim, kimi zaman hayatımızı kolaylaştırmaktadır fakat doğru bir şekilde kurulamayan iletişim ise hayatımızda çeşitli çatışmalara neden olabilmektedir. Şüphesiz ki hayatımızda yaşanan çeşitli sorunları etkili ve doğru bir iletişimle taraflara zarar vermeden çözmek mümkün olmaktadır. Konu olarak iletişim becerileri ve çatışma yönetimine odaklanılan bu çalışma son yıllarda hayatımıza oldukça fazla etki eden ve artık bir afet niteliği kazanan COVID-19 pandemisi sırasında afet personelinin; demografik özellikler bakımından iletişim becerileri ve çatışma eylem stillerini, iletişim becerilerinin çatışma yönetimi ile ilişkisi ve etkisini, sürecin getirdiği sorunların personel yönünden değerlendirilmesini ve buna yönelik önerileri içermektedir. Yoğun nüfusa sahip olan ve çeşitli afet risklerini bünyesinde barındıran İzmir ilindeki üçüncü basamak üniversite hastanesi olan iki farklı hastanede çalışan acil servis personeli örneklem olarak seçilmiştir. Araştırmada açımlayıcı karma desen tercih edilmiş ve nicel kısmına 150 nitel kısmına ise 7 personel katılmıştır. Toplanan veriler IBM SPSS ve MAXQDA 2022 programları ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda; iletişim becerileri alt boyut (konuşmayı idare etme boyutu hariç) ve toplam puanının özellikle kaçınma stili üzerinde anlamlı düşürücü etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Empati, uyum yeteneği ve iletişim becerileri toplam puanının artması kolaylaştırıcı çatışma eylem stili puanı üstünde artırıcı etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Nitel analizler ve nicel analizlerin karşılaştırılması sonucunda ise katılımcıların yaşadıkları olaylar ışığında iletişim becerileri ve çatışma eylem stilleri incelendiğinde sadece konuşmayı idare etme ve karşı koyucu stilin nicel bulgularla eşleştiği saptanmıştır. Özellikle afet gibi kriz durumlarında çatışmaları azaltmak için iletişim becerilerini geliştirmek ve buna yönelik çeşitli çalışmalar yapmak oluşabilecek ikincil sorunları engelleyebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Communication, which is an important part of life, may make our lives easier sometimes, however it may also cause conflictions if not used correctly. It is possible to solve the various problems with effective and right communication. Emergency service personnel working in two different university hospitals in Izmir, which has a dense population and various disaster risks, were selected as the sample. This study focuses on communication skills and conflict management during the Covid 19 period. Because in recent years, it has become a disaster by affecting our lives severely. The study includes communication skills and conflict action styles of disaster staff in terms of demographic characteristics, the relationship and effect of communication skills with conflict management, evaluation of the problems caused by the process and the suggestions. Theexploratory mixed design was preferred in the research. While 150 staff participated in the quantitative part of the study, the 7 staff in the qualitative part. The collected data was analyzed with IBM SPSS-20 and MAXQDA 2022 programs. According to all the analysis, avoidance style has a diminishing effect on communication skillssub dimension but the handling the conversation part and the totalpoint. Rising of the total points on empaty, adaptation capibility and communication skills has a positive effect on facilitating conflict actions. Comparision of the quantitive and qualitive analysisis on communication skills and conflict action styles, only the handling the conversation part and the defiant style matches with the qualititive data. Inorder to diminish the conflicts especially during the crisis like disasters, it is necessary toimprove the communication skills and making various studies.