On the distribution throughput of transfer lines
Üretim hatlarında iz çıkarma yeteneğinin dağılımı üzerine
  1. Tez No: 79356
  2. Yazar: BAHAR DELER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İş Çıkarma Yeteneğinin Dağılımı, Seri Üretim Hatları, Rassal Süreç Evrimi, Geçici Durum Çözümlemesi, Kalıcı Durum Çözümlemesi. iv, Distribution of Throughput, Transfer Lines, Stochastic Process Evolution, Transient Analysis, Steady-State Analysis. m
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET SERİ ÜRETİM HATLARINDA İŞ ÇIKARMA YETENEĞİNİN DAĞILIMI ÜZERİNE... Bahar Deler Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Cemal Dinçer Haziran, 1998 Seri üretim hatları parça akışını ve üretim aşamalarının etkileşimini en basit biçimde temsil etmektedir. Bu sistemlerle ilgili geniş bir literatür bulun maktadır. Fakat, söz konusu rassal süreç evriminin belirlenmesindeki zorluk sebebiyle başarım ölçütlerinin yüksek sıra momentleri kullanılarak seri üretim hatlarının geçici durum çözümlemeleri üzerine eğilinmemiştir. Bu çalışmada seri üretim hatlarının geçici durumu incelenmektedir. Ayrıca, önerilen yöntem üssel dağılan aravarış ve işgörü sürelerine sahip çok parçalı sistemlere de uygulanmıştır. Bu çalışmada kullanılan yöntem, sonuçlarının durum uzayı betimleme ve benzetim sonuçları ile kıyaslanmasıyla doğrulanmıştır. Bunların yamsıra, sonuçlar hat davranışı ve tasarımı açısından da değerlendirilmektedir. Ayrıca, yeni araştırma noktalarına da işaret edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ON THE DISTRIBUTION OF THROUGHPUT OF TRANSFER LINES Bahar Deler M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Cemal Dinçer June, 1998 A transfer line corresponds to a manufacturing system consisting of a number of work stations in series integrated into one system by a common transfer mechanism and a control system. There is a vast literature on the transfer lines. However, little has been done on the transient analysis of these systems by making use of the higher order moments of their performance measures due to the difficulty in determining the evolution of the stochastic processes under consideration. This thesis examines the transient behavior of relatively short transfer lines and derives the distribution of the performance measures of interest. The proposed method based on the analytical derivation of the distribution of throughput is also applied to the systems with two-part types. An experiment is designed in order to compare the results of this study with the state-space representations and the simulation. They are also interpreted from the point of view of the line behavior and design issue. Furthermore, extensions are briefly discussed and directions for future research are suggested.