Geleneksel ve İslami hisse senedi endeksleri arasındaki ilişki ve performans analizi
Relationship and performance analysis among conventional and Islamic stock indices
- Tez No: 793620
- Danışmanlar: PROF. DR. TUĞRUL KANDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel ve İslami Endeks, Eşbütünleşme, Nedensellik, Risk ve Getiri, Riske Göre Düzeltilmiş Performans, Conventional and Islamic Indices, Cointegration, Causality, Risk and Return, Risk-Adjusted Performance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Uluslararası sermaye piyasalarında köklü bir geçmişe sahip olan islami hisse senedi endeksleri dini hassasiyetleri olan yatırımcıların yatırım ortamına dahil edilebilmesi amacıyla geliştirilmiştir. Geleneksel hisse senetlerinin islami finans kuralları temelinde filtrelenmesiyle oluşturulan islami hisse senedi endeksleri her profilden yatırımcının da ilgi odağı olmuştur. Bu çalışmada risk yönetimi ve çeşitlendirme imkanı açısından değerlendirilmek üzere geleneksel ve islami hisse senedi endeksleri arasındaki eşbütünleşme ve nedensellik ilişkileri ile getiri performansı farklılıklarının tespiti amaçlanmıştır. Bu kapsamda Türkiye, İngiltere, ABD, Japonya, Çin, Rusya, Malezya, Hindistan ve Brezilya geleneksel ve islami hisse senedi endekslerinin 06.01.2011- 30.09.2021 periyodunda ABD Doları cinsinden elde edilen günlük kapanış fiyatları getiri serilerine dönüştürülmüştür. Getiri serilerinin modellenmesine dayanan CUSUMSQ analiziyle yapısal kırılmalara ilişkin ön bulgular, Carrion-i Silvestre birim kök testiyle kırılma tarihleri belirlenmiştir. Yapısal kırılma tespit edilmeyen Japonya serilerine Johansen eşbütünleşme ve Granger nedensellik, kırılmalar tespit edilen 8 ülke serilerine Maki eşbütünleşme ve Toda-Yamamoto nedensellik analizleri uygulanmıştır. Getiri performansları Riske Göre Düzeltilmiş performans ölçütleri Sharpe, Treynor ve Jensen Alfa ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda her bir ülkenin geleneksel ve islami hisse senedi endeks getirileri arasında en az 2 eşbütünleşme vektörü; Rusya ve Brezilya geleneksel hisse senedi endeks getirilerinden islami hisse senedi endeks getirilerine doğru tek yönlü, diğer 7 ülkenin geleneksel ve islami hisse senedi endeks getirileri arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi saptanmıştır. 2011-2021 periyodunda en yüksek ortalama getiriyi geleneksel hisse senedi endeksleri, COVID-19 döneminde islami hisse senedi endeksleri sağlamıştır. Geleneksel hisse senedi endeksleri daha yüksek sistematik riske ve oynak yapıya sahiptir. Her bir performans ölçütüne göre genel anlamda geleneksel hisse senedi endeksi islami hisse senedi endeksinden daha iyi getiri performansı sergilemiştir. Bu bağlamda Modern Portföy Teorisinde varsayılan risk ve getiri arasındaki doğrusal ilişki desteklenerek, geleneksel hisse senedi endekslerinin uzun dönemde yüksek getiri hedefleyen yatırımcılar için tercih edilebilir olduğu; nedensellik ve eşbütünleşme ilişkileri dolayısıyla geleneksel ve islami hisse senedi endeksleriyle yapılacak çeşitlendirmenin risk yönetimi açısından faydalı olmayacağı öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
Islamic stock indices, which have a deep-rooted history in international capital markets, were developed to include investors with religious sensitivities in the investment environment. Islamic stock indices, created by filtering conventional stocks on the basis of islamic finance rules, have also been the focus of attention of investors from all profiles. In this study, it is aimed to determine the cointegration and causality relations and return performance differences among conventional and islamic stock indices to be evaluated in terms of risk management and diversification possibilities. In this context, the daily closing prices of conventionaland islamic stock indices in Turkey, England, USA, Japan, China, Russia, Malaysia, India and Brazil in the period of 06.01.2011- 30.09.2021 in US Dollars were converted into return series. Preliminary findings regarding structural breaks were determined by CUSUMSQ analysis based on modeling of yield series, and break dates were determined by Carrion-i Silvestre unit root test. Johansen cointegration and Granger causality analyzes were applied to the Japan series in which no structural break was detected, Maki cointegration and Toda-Yamamoto causality analyzes were applied to the 8 country series with breakages. Return performances were analyzed with the Risk Adjusted performance measures Sharpe, Treynor, and Jensen Alpha. As a result of the analysis, at least 2 cointegration vectors among the conventional and islamic stock index returns of each country; A one-way causality relationship was found among the conventional stock index returns of Russia and Brazil to the islamic stock index returns, and a bidirectional causality relationship between the conventional and islamic stock index returns of the other 7 countries. Conventional stock indices provided the highest average return in the 2011-2021 period, and islamic stock indices in the COVID-19 period. Conventional stock indices have higher systematic risk and volatility. According to each performance criterion, in general, the conventional stock index performed better than the islamic stock index. In this context, by supporting the linear relationship among risk and return assumed in the Modern Portfolio Theory, conventional stock indices are preferable for investors aiming for high returns in the long run; Due to causality and cointegration relations, it is anticipated that diversification with conventional and islamic stock indices will not be beneficial in terms of risk management.