Örgütsel adaletin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerine etkisinde örgütsel güvenin aracılık etkisi ve bir araştırma
A research of organizational trust in the effect of organizational justice on organizational citizenship behavior
- Tez No: 793624
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN TİYEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel adalet, Örgütsel güven, Örgütsel vatandaşlık davranışı, Etkileşimsel Adalet, Organizational Justice, Organizational Trust, Organizational Citizenship Behavior, İnteractional Justice
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada örgütsel adalet ve örgütsel bağlılığın, örgütsel vatandaşlık davranışı göstermedeki etkisi değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda araştırmanın amacı Kırklareli Üniversitesinde çalışan idari ve akademik personelin kuruma karşı duyduğu; örgütsel adaletin, örgütsel davranış üzerine etkisinde örgütsel güvenin aracılık etkisini araştırmaktır. Bu kapsamda nicel araştırma yöntemi bu çalışmada uygulanmıştır. Akademik ve idari olmak üzere Kırklareli Üniversitesi çalışanlarının görüşlerinden oluşan araştırma verilerinin toplanmasında Örgütsel Adalet, Örgütsel Güven ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı isimli ölçekler kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi sonucunda, örgütsel adaletin etkileşimsel adalet boyutunun örgütsel vatandaşlık davranışının alt boyutları olan kendini geliştirme ve nezaket üzerinde örgütsel güvenin anlamlı ve pozitif aracılık etkisi bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of organizational justice and organizational commitment on organizational citizenship behavior were evaluated. The aim of the research is the feelings of administrative and academic staff working at Kırklareli University towards the institution; The aim of this study is to investigate the mediating effect of organizational trust in the effect of organizational justice on organizational behavior. In this context, the quantitative research method was applied in this study. Organizational Justice, Organizational Trust and Organizational Citizenship Behavior scales were used to collect the research data consisting of the opinions of Kırklareli University employees, both academically and administratively. As a result of the analysis of the data obtained, it was found that the perception of trust in the manager and trust in the organization, which are both sub-dimensions of organizational trust, affect all dimensions of organizational commitment.