Birinci Dünya Savaşı'nda Kafkas Cephesi Sarıkamış harekât planının stratejik ve taktiksel açıdan değerlendirilmesi
Evaluation of the strategic and tactical of Sarıkamış operation plan of the Caucasian front in the First World War
  1. Tez No: 793634
  2. Yazar: HÜLYA ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAYİM TÜRKMAN, DOÇ. DR. BÜLENT DURGUN, DR. ÖĞR. ÜYESİ NECMETTİN AYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Enver Paşa, Hafız Hakkı Paşa, Sarıkamış Harekâtı, Kafkas Cephesi, 3'üncü Ordu, Enver Pasha, Hafiz Hakkı Pasha, Sarikamis Operation, Caucasian Front, 3rd Army
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Sarıkamış Harekâtı ile ilgili argümanların çoğunluğu bölgenin topografik, lojistik ve iklim yapısının hezimette temel faktör olduğunu ortaya koymuş olmasına rağmen aslında esas problem fiziki şartlardan ziyade harekatın plan, strateji ve taktiğini yönlendiren komutanların kendi inisiyatifleri ile esas planı manipüle etmesiydi. Bu bağlamda araştırma harekatın sürecini değiştiren komuta hatalarının yenilgi üzerindeki etkisine odaklandığından harekatın stratejik ve taktiksel hata boyutu çalışmanın ana temasını oluşturmuştur. Çalışmanın amacı harekâtın karanlıkta kalan kısımlarının aydınlatılması, sonuca giden yolda ve süreçte alınan kararların, askeri taktik ve stratejilerin nasıl ve ne şekilde uygulandığına yöneliktir. Bu bağlamda çalışmada taraflı ve tarafsız bütün kaynaklar eleştirel bir bakış açısı ile irdelenmiş ve bu bakış açısı ile tez başlığına uygun olarak harekât planı, taarruz süreci, hezimetin nedenleri ve hezimete yol açan stratejik ve taktiksel hatalar harp tarih yazımına riayet edilerek analiz edilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup diyalektik hipotezler üzerinden yıkıma neden olan harekatın kayıp ve bilanço boyutundan ziyade çok fazla araştırmaya alınmayan stratejik ve taktiksel hata boyutunun maddeler halinde ortaya konulması ile çalışma tamamlanmıştır. Bu bağlamda o güne ait raporlar, arşivler, harp cerideleri, hatıralar, günlükler, resmî belgeler ve akademik kaynaklar ışığında harekâtın dönüm noktaları ve kırılma noktaları analiz edilmiştir. Netice itibari ile Sarıkamış Harekâtı'nda esas planı kendi inisiyatiflerine göre değiştiren komutanlar harekatın kaderini belirlemiştir. Esas plandaki ani ve baskın taktiğinin kaybedilmesi ile hız stratejisi önemini kaybetmiş ve harekât planı strateji ve taktik kurbanı olmuştur.
Özet (Çeviri)
The majority of the arguments related to the Sarıkamış Operation reveal that the topographic, logistical, and climatic structure of the region is the main factor in this defeat. But the main problem was that the commanders who guided the plan, strategy, and tactics of the operation, rather than the physical conditions, manipulated the main plan on their initiative. In this context, since the research focuses on the impact of command errors on the defeat, the strategic and tactical error dimension of the commanders formed the main theme of the study. The study aims to illuminate the incomplete and dark parts of the operation, how and in what way the decisions were made on the way to the result, and in the process, military tactics and strategies can be applied. In this context, all biased or neutral sources were examined with a critical point of view in the study, and with this point of view, in accordance with the thesis title the operation plan, the implementation process, the reasons for the defeat, and the strategic and tactical mistakes that led to the defeat were analyzed in accordance with the historiography of warfare. The qualitative research method was used in the study and on from through dialectical hypotheses original study was revealed by revealing the strategic and tactical error dimension, which was not taken into much research, in articles focus than the loss and balance sheet dimension of the operation. In this context, the turning points and breaking points of the operation have been analyzed in light of the orders, reports, archive, war newspapers, memoirs, diaries, official documents, and academic sources of that day. Eventually the commanders who changed the main plan in the Sarıkamış operation according to their initiatives determined the fate of the operation. With the loss of the sudden and dominant tactic in the main plan, the speed strategy has lost its importance and the operation plan has become a victim of strategy and tactics.