Türkiye'deki yerli ve yabancı zincir otellerin stratejik yönetim kavramlarına yaklaşımları ve karşılaştırmaları
Approaches and comparison to strategic management concepts of domestic and foreing chain hotels in Turkey
- Tez No: 793690
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HARİKA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Konaklama Endüstrisi, Stratejik Yönetim, Zincir Otel, Hospitality Industry, Strategic Management, Chain Hotel
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Stratejik yönetim, bir şirketin uzun vadeli performansını belirleyen yönetimsel kararlar ve eylemler dizisidir. Çevresel taramayı, strateji formülasyonunu, strateji uygulamasını ve değerlendirme ve kontrolü içermektedir. Bu nedenle, stratejik yönetim çalışması, bir kuruluş için yeni bir stratejik yön oluşturmak ve uygulamak için bir şirketin güçlü ve zayıf yönleri ışığında dış fırsat ve tehditlerin izlenmesini ve değerlendirilmesini vurgulamaktadır. İşletmelerin belirlemiş oldukları misyon, vizyon, değer, amaç ve hedeflere yönelik ifadeler, onların kurum kültürlerini, rekabet stratejilerini, performans ve verimliliklerini etkilemektedir. Konaklama endüstrisi açısından durum değerlendirildiğinde, hizmet sektöründe faaliyet gösterildiğinden, soyut ürün sunulan bu alanda, ürünün özelliklerinin zorluklarından dolayı stratejik yönetimin önemi daha da değer kazanmaktadır. Ayrıca stratejik yönetim ile birlikte turizmin hem toplum hem de çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin en aza indirilip yerel ekonomiye, doğal ve kültürel mirasın korunmasına, bölge halkının ve ziyaretçilerin yaşam kalitelerinin artmasına katkıda bulunmayı amaçlayan sürdürülebilir turizm ve çevresel değerlere yönelik uygulamaların gerçekleştirilmesi mümkündür. Çalışma, yerli ve yabancı zincir otellerin stratejik yönetim kavramları açısından incelenmesini amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda 12 yerli 10 yabancı zincir olmak üzere toplamda 22 otel zinciri araştırmaya dâhil edilmiştir. Çalışmanın uygulama kısmında Türkiye'de faaliyet gösteren yerli ve yabancı zincir otellerin, misyon, vizyon, değer, amaç ve hedefleri incelenmiştir. Elde edilen veriler, otellere ait web siteleri ve stratejik yönetim planlarından elde edilmiş olup, içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Stratejik yönetimin özellikle konaklama endüstrisindeki önemine binaen, araştırmanın amacı doğrultusunda gerçekleştirilen içerik analizi sonucunda elde edilen bulgular, yerli ve yabancı zincir otellerin misyon, vizyon, hedef, amaç ve değerlerinde farklılıkların olduğunu göstermektedir. Yerli zincir otellerin daha çok bölgesel amaçları benimsediği, bununla birlikte dünya genelinde bazı bölgelere yatıımları hedefledikleri görülmektedir. Yabancı zincir otellerin ise, hâlihazırda dünya genelinde otellerinin bulunmasından dolayı mevcut durumun genişletilmesini hedefledikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Strategic management is the set of managerial decisions and actions that determine the long-term performance of a company. It includes environmental scanning, strategy formulation, strategy implementation, and evaluation and control. Therefore, the study of strategic management emphasizes the monitoring and evaluation of external opportunities and threats in light of a company's strengths and weaknesses to create and implement a new strategic direction for an organization. Statements regarding the mission, vision, values, goals and objectives determined by the enterprises affect their corporate culture, competitive strategies, performance and productivity. When the situation is evaluated in terms of the accommodation industry, the importance of strategic management gains even more value due to the difficulties of the features of the product in this area, where intangible products are offered, since it operates in the service sector. In addition, with strategic management, it is possible to implement practices for sustainable tourism and environmental values that aim to minimize the negative effects of tourism on both society and the environment and contribute to the local economy, the protection of natural and cultural heritage, and the increase in the quality of life of the people of the region and visitors. The study aims to examine domestic and foreign chain hotels in terms of strategic management concepts. For this purpose, a total of 22 hotel chains, including 12 domestic and 10 foreign chains, were included in the research. In the application part of the study, the mission, vision, value, purpose and objectives of domestic and foreign chain hotels operating in Turkey were examined. The data obtained were obtained from the websites of the hotels and strategic management plans and were analyzed by content analysis method. Due to the importance of strategic management especially in the accommodation industry, the findings obtained as a result of the content analysis carried out in line with the purpose of the research show that there are differences in the mission, vision, target, purpose and values of domestic and foreign chain hotels. It is seen that domestic chain hotels mostly adopt regional objectives, however, they aim to invest in some regions around the world. It has been seen that foreign chain hotels aim to expand the current situation, since they already have hotels around the world.