Kısa ve uzun süreli egzersizlerin kan parametreleri üzerine etkileri
The Effects of long and short therm treadmill exercise on blood parameters
  1. Tez No: 79370
  2. Yazar: GÜLNUR SAĞLAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURHAN ADAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Treadmill egzersiz, Kan parametreleri. m
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
1. oz Bu çalışmada; sedanter bayanlarda kısa ve uzun süreli treadmill egzersizinin bazı kan parametreleri üzerine etkileri araştırıldı. Araştırmaya; yaş ortalaması 28, boy ortalaması 1.62 m ve ağırlık ortalamaları 72.15 kg olan 30 gönüllü sedanter bayan katılmıştır. Treadmill egzersizi; ilk 5 dakika 4 km/h hızla başlayarak sonraki 15-20 dakikada 5.6-6-4 km/h hızla devam edip son 5 dakikada da 4 km/h hızlı koşu ile 25-30 dakikada sona ermiştir. Egzersiz öncesi normal eritrosit, hemoglobin, lökosit, trombosit, fibrinojen, hematokrit, ortalama hemoglobin konsantrasyonu, ortalama korpuskuler hemoglobin konsantrasyonu, ortalama eritrosit hacmi ve ortalama plazma volümü değerleri; kısa süreli egzersizde, ilk egzersizin hemen bitimindeki değişikliklerle, uzun süreli egzersizde ise bir aylık egzersiz süresi sonundaki değişiklikler ile istatistiki olarak karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT In the present study, the effect of long and short term treadmill exercise on sedentary adult female were investigated. Thirty sedentary females who had a mean age of 28, a mean tall of 1.62 m. and a mean body weights of 72. 15 kg. were the materials of the present study. Treadmill exercise started with 4km/h speed for first 5 minutes, then continued for 15-20 minutes with 5.6-6.4 km./h speed and finally ended with 4 km/h speed for 5minutes. Normal erythrocyte, haemoglobin, leukocyte, thrombocyt, fibrinogen, haematocrit, mean corpuscular haemoglobin, mean corpuscular haemoglobin concentration, mean erythrocyte volume and mean plasma volume values obtained before exercise were compared with the values obtained just after short term exercise and the values obtained 1 month after long term exercise.