Kadınlarda uygulanan reformer pilates egzersizlerinin fonksiyonel kapasite, dakika kalp hızı, vücut kompozisyonu ve yaşam kalitesi üzerine etkileri
The effects of reformer pilates exercises applied in women on functional capacity, heart rate, body composition and quality of life
  1. Tez No: 1013068
  2. Yazar: AYÇA SENA ŞENSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE BAŞBUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Reformer Pilates, Fonksiyonel Kapasite, Vücut Kompozisyonu, Yaşam Kalitesi, Kalp Atım Hızı, Reformer Pilates, Functional Capacity, Body Composition, Quality Of Life, Heart Rate
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Pilates egzersizleri; kas kuvveti, denge ve postüral kontrolü geliştirerek bireyin fonksiyonel kapasitesini artırmayı amaçlayan bütüncül bir egzersiz yaklaşımıdır. Bu çalışmanın amacı, kadınlarda uygulanan reformer pilates egzersizlerinin fonksiyonel kapasite, dakika kalp hızı, vücut kompozisyonu ve yaşam kalitesi üzerine etkilerini incelemektir. Çalışmaya toplam 44 sağlıklı yetişkin kadın dahil edilmiş olup, katılımcılar 22 deney ve 22 kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Deney grubuna haftada iki gün olmak üzere 8 hafta süreyle reformer pilates egzersiz programı uygulanmış, kontrol grubuna ise ev tabanlı egzersiz programı verilmiştir. Çalışmanın başında ve 8.haftanın sonunda ölçümler alınmıştır. Vücut kompozisyonu değerlendirmesi biyoelektrik impedans analizi (BİA) ile yapılmış; yağ oranı, kas kütlesi, beden kitle indeksi (BKİ) ve vücut ağırlığı parametreleri kaydedilmiştir. Fonksiyonel kapasiteyi değerlendirmek amacıyla 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT) uygulanmıştır. Yaşam kalitesi değerlendirmesi için Kısa Form-12 Sağlık Anketi (SF-12) ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca deney grubunda egzersiz seansının 20. dakikasında oksimetre ile kalp atım hızı ölçümü gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda deney grubunda 6 Dakika Yürüme Testi ve SF-12 yaşam kalitesi skorlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır (p<0.05). Buna karşın 6DYT sırasında ölçülen nabız, SpO₂, kan basıncı, solunum frekansı ve modifiye borg düzeylerinde ise anlamlı bir değişim görülmemiştir (p>0.05). Vücut kompozisyonu parametrelerinde de (yağ oranı, kas kütlesi, BKİ ve vücut ağırlığı) anlamlı bir değişim görülmemiştir (p>0.05). Sonuç olarak, 8 haftalık reformer pilates egzersizlerinin sağlıklı kadınlarda fonksiyonel kapasite ve yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkiler oluşturduğu; ancak vücut kompozisyonu ve fizyolojik yanıtlar üzerinde anlamlı bir değişim sağlamadığı belirlenmiştir. Bu durum, egzersiz süresi, sıklığı ve beslenme kontrolünün olmaması gibi faktörlerle ilişkili olabilir. Daha uzun süreli ve randomize kontrollü çalışmaların planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Pilates exercises are a holistic exercise approach aimed at improving muscle strength, balance, and postural control, thereby enhancing an individual's functional capacity. The aim of this study was to investigate the effects of reformer Pilates exercises applied in women on functional capacity, heart rate, body composition, and quality of life. A total of 44 healthy adult women were included in the study and were divided into two groups as 22 experimental and 22 control participants. The experimental group underwent a reformer Pilates exercise program twice a week for 8 weeks, while the control group was given a home-based exercise program. Measurements were taken at baseline and at the end of the 8th week. Body composition was assessed using bioelectrical impedance analysis (BIA), and body fat percentage, muscle mass, body mass index (BMI), and body weight were recorded. The 6-Minute Walk Test (6MWT) was used to evaluate functional capacity. The SF-12 questionnaire was used to assess quality of life. In addition, heart rate was measured in the experimental group during the 20th minute of the exercise session using a pulse oximeter. As a result of the study, statistically significant improvements were found in the 6-Minute Walk Test distance and SF-12 quality of life scores in the experimental group (p<0.05). However, no significant changes were observed in heart rate, SpO₂, blood pressure, respiratory rate, and modified Borg scale values measured during the 6MWT (p>0.05). Similarly, no significant changes were found in body composition parameters (body fat percentage, muscle mass, BMI, and body weight) (p>0.05). In conclusion, eight weeks of reformer Pilates exercises had positive effects on functional capacity and quality of life in healthy women; however, no significant effects were observed on body composition or physiological responses. These findings may be related to factors such as exercise duration, frequency, and the lack of dietary control. Further long-term randomized controlled studies are recommended.