Enhancement of socialization in urban public space through digital media
Dijital medya aracılığıyla kent kamusal alanında sosyalleşmenin artışı
- Tez No: 793735
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER ELA ARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Dijital Aktiviteler, Dijitalleşme, Kamusal Alan, Kamusal Alan Deneyimi, Sosyal Etkileşim, Digital Activities, Digital Media, Public Space, Public Space Experience, Social Interaction
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Kent kamusal alanları, insan topluluklarının bir araya gelip bütünleştiği, topluma hitap eden organizasyonlara dahil olduğu ve başkalarıyla deneyim alışverişinde bulunduğu sosyal faydalarıyla var olur. Son birkaç on yıldır mekanlarda görünür olan ve uygulanmaya başlayan dijitalleşme ile beraber, kamusal alan ve deneyimleri etkilendi hatta insan hayatını, algısını ve eylemini değiştirecek ölçüde yeniden yapılandı. Farklı uygulama yöntemleriyle çeşitli deneyimler sunan dijitalleşmiş etkinlikler, bileşenleriyle kamusal alan deneyimini artırma ve güçlendirme potansiyeline sahiptir. Toplum, diyaloğu teşvik eden dijital sergilere ve enstalasyonlara katılır, insanları bir araya getiren ekranlar aracılığıyla verilere tanık olur, duyuları tetikleyen dijital araçlarla etkileşimli deneyimler kazanır ve yerleşik teknolojilerden yararlanarak bağlamla ilişki kurar. Dijital çağda dönüşüme uğrayan sosyal aktivitelerin incelenmesi; bu tür aktivitelerin fiziksel ve anlamsal boyutları da etkileyen özellikle sosyal boyutlarının tanımlanmasında ne tür etkileri olduğunu keşfetmek açısından önemlidir. Çalışma, kent kamusal alanlardaki deneyimi artıran dijital ile ilgili boyutların değerlendirilmesi amacıyla çeşitli dijital aktivite örneklerini ayrıntılı olarak inceler. Bu bağlamda, dijital etkinliklerin bileşenleri olarak pasif, aktif katılım ve keşif, dijitalleşme bağlamında önem kazanır. Dijital etkinlik türlerini sanat, bilgi, oyun ve grup eylemleri olarak kategorize eden çalışma, kamusal kentsel alanlarda dijital etkinliklere katılmanın kamusal alanlarda sosyalleşmenin yeni yollarını tanıttığını ve böylece daha fazla olasılık için kamusallığın kapsamını genişlettiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Urban public spaces exist with their social benefits in which the community gathers and coheres, involves organizations that are appealing to society, and exchanges experiences with others. Aligned with the digitalization that starts to appear and been practiced on the stage over the last few decades, public spaces so are the experiences within have been affected, and even potentially reconstructed enough to alter human life, perception, and action. In this sense, digital media, which offer various experiences with diverse application methods, have the potential to augment and strengthen the experience of public space with its components. The society participates in digital exhibitions and installations stimulating conversation, witnesses data displaying through screens bringing people together, gain interactive experience through digital media triggering the senses, and establishes a connection with the context utilizing the technologies that are situated in physical public spaces. Examining social activities, that are transformed in the digital era, is important to explore what kind of effects such activities have, in public spaces in primarily defining social dimensions, which also influence physical and meaning dimensions. The study elaborates on examples of diversified digital activities in public spaces for the evaluation of these dimensions enhancing the experience in urban public spaces. In this context, among the properties for the provision of an appealing public space, passive, active engagement, and discovery, gain importance as being the relevant components of digital activities. Categorizing the digital activity types as art, information, games, and group actions the study indicates that participating in digital activities in public urban spaces introduces new ways of socializing in public spaces, thus expanding the scope of publicness for further possibilities.