TTR repertuarında bulunan Tatyan türünün makamsal, ritimsel, işlediği konu ve ses analizi
Total, rhythmical, topic and voice analysis of the Tatyan genre in TRT's repertoire
  1. Tez No: 793869
  2. Yazar: RIDVAN ADEDE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SELİM DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Halk Müziği, Tatyan, Turkish Folk Music, Tatyan
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Türk halk müziği; halkın kendi sosyal, kültürel ve yaşam biçimini anlatan o dönemin yaşayan ozanları ve kendi halkı tarafından üretilip insandan insana ve kuşaktan kuşağa aktarılan, örf ve adetlerimizi de ele alan, genellikle bestecisi bilinmeyen ama sürekliliği olan halkın öz değeridir. Tatyan ise; kelime anlamı tat tan gelen ve Türk halk müziğinin önemli bir yerine sahip olan bir. Aşk, sevda, ayrılık ve dünya hayatını ele alan ve kendine has melodi yapısı olan bir halk müziği türüdür. Bu araştırmada TRT Repertuarında bulunan Türk Halk Müziğinin bir türü olan tatyan biçemi araştırılmış ve Türk Halk Müziğinde ki yeri önemi ve yine tarihsel açıdan önemi ve konusu araştırıldıktan sonra bu eserlerin makamsal, usul, işlediği konular ve ses genişliği ele alınarak incelemeler yapılmıştır. Araştırma sonucunda ise, tatyan türünde ki eserlerin geçmişten günümüze akıllarda kalan kulaktan dolma bilgilerin doğruluk ve yanlışlık derecelerini açığa çıkaracak bilgiler verilmiştir. Araştırma da kaynak olarak konu üzerine yazılmış kitap, dergi ve konu ile bağlantılı akademik tez çalışmaları incelenmiş, gerekli bilgilere çalışmada yer verilmiştir. Sonuç olarak Araştırma sonucunda görüldüğü gibi eserlerin 11 i hüzzam karakterli, 7 si karcığar karakterli, 2 si segâh ve 1 adet buselik makamı karakterinde eserler olduğu görülmektedir. Araştırmada ritim bakımından ele aldığımızda eserlerin 8 i 2/4 ritim kalıbında, 11 i 4/4 ritim kalıbında, 1 i 6/8 ve 1 i 10/8 ritim kalıbında bestelendiği görülmektedir. Ayrıca bazı eserlerin içerinde 6/4, 7/4, ¾ gibi ritim kalıpları da gözümüze çarpmaktadır. Araştırma sonucunda eserlerin, 15 i aşk üzerine, 2 si tasavvufi, 1 i oyun havası, 3 ü dünya yaşantısı ile ele alındığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkish folk music; the people of that period, telling about their own social, cultural and life style.The customs and traditions produced by the poets and their own people and transmitted from person to person and from generation to generation.It is the core value of the people whose composer is generally unknown, but which has continuity, which also deals with our customs. Tatianwhereas; The word meaning comes from tat and has an important place in Turkish folk music. love, love,It is a folk music genre that deals with separation and worldly life and has a unique melody structure. ThisIn this research, tatyan style, which is a type of Turkish Folk Music in TRT Repertoire, was investigated.After researching its place and importance in Turkish Folk Music and its historical importance and subject, thisExaminations were made by considering the modal, method, subjects and vocal width of the works. ResearchAs a result, it has been determined that the works in the Tatyan genre are based on hearsay information that has remained in mind from the past to the present. İnformation is given to reveal the degrees of accuracy and inaccuracy. The subject of the research as a sourceThe books, journals and academic thesis studies related to the subject were examined and the necessary information was obtained. İncluded in the study. As a result, as seen in the result of the research, 11 of the works areworks in character, 7 of them in the character of karcığar, 2 of them in the character of segâh and 1 in the character of buselik modeappears to be. When we consider in terms of rhythm in the research, 8 of the works are 2/4 rhythm. Pattern, 11 i 4/4 rhythm patterns, 1 i 6/8 and 1 i 10/8 rhythm patterns. In addition, rhythm patterns such as 6/4, 7/4, % are striking in some works. As a result of the research, 15 of the works are about love, 2 of them are mystical, 1 of them are game atmosphere, 3 of them are world. Seems to be dealt with in his life.