Almanya'da yaşayan Türkiyeli Türklerin entegrasyon sürecine dair görüşleri üzerine analitik bir çalışma
An analytical study on the integration process of Turks originating from Turkey living in Germany summary
  1. Tez No: 793884
  2. Yazar: ZEHRA ÖNALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİFE GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Uyum, Entegrasyon, Almanya'da Yaşayan Türkler, Migration, Adaptation, Integration, Turks Living in Germany
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Türkler Almanya'ya II. Dünya Savaşı'ndan hemen sonra gelmiş olsalar da sosyo-ekonomik entegrasyonları hala devam etmektedir. Almanya'da yaşayan Türklerin konu edildiği bu çalışmanın amacı Alman toplumu içerisinde yaşanan entegrasyon sorununa ilişkin Türklerin görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Çalışmanın evrenini gerek Türkiye kökenli göçmen sayısının fazlalığı gerekse göç geleneğinin birçok Avrupa ülkesinden daha uzun yıllara dayanması bakımından Almanya'da yaşayan Türkler oluşturmaktadır. Araştırma grubunu ise bu evrenden rastgele örneklem yöntemi kullanılarak tespit edilen 20 katılımcı oluşturmaktadır. Katılımcılardan yarı yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla veriler elde edilmiştir. Bu veriler nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Ulaşılan bulgulara göre; Almanya'da yaşayan Türklerin entegrasyon sorununu değişim, dönüşüm ve koşulların zamanla düzenlenmesi, iletişim teknolojilerinin gelişmesi kapsamında daha farklı bakış açılarıyla anlamlandırdıkları belirlenmiştir. Entegrasyonun birlikte yaşamın bir gereği olarak ortaya çıktığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although the Turks came to Germany just after World War II, their socioeconomic integration continues today. This study evaluates the structure of the German labor market, the education system and the language gap and identifies their role in discrimination against Turks originating from Turkey who are living in Germany. The aim of this study, which focuses on Turks living in Germany, is to reveal the views of Turks on the problem of integration in German society. The population of the study consists of Turks living in Germany, in terms of both the high number of immigrants originating from Turkey and the fact that the immigration tradition is based on longer years than many European countries. The research group consists of 20 participants originating from Turkey determined by using random sampling method from this population. Data were obtained from the participants through semi-structured interview forms. These data were analyzed using content analysis technique, one of the qualitative research methods. According to the findings, it has been determined that Turks living in Germany interpret the integration problem from different perspectives within the scope of change, transformation and regulation of conditions over time, and the development of communication technologies. It has been determined that integration emerges as a necessity of living together.