Teknolojinin resim sanatı üzerindeki etkileri ve sınırlılıkları, sanatçı üzerindeki yaratıcılık etkisi
The limitations of the effects of technology on the art of painting and the effect of creativity on the artist
  1. Tez No: 793885
  2. Yazar: MEHMET BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR ARTAN OSKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Sanat, Teknoloji, Yapay zeka, Yaratıcılık, Art, Artificial Intelligence, Creativity, Digitalization, Technology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Teknolojik alanda yaşanan yenilikler, toplumların değişim ve gelişimler kaydetmesini sağlamıştır. Rönesans döneminden beri sanat alanında kullanılan bu teknolojik gelişmeler, endüstri devriminden itibaren etkisini daha çok göstermeye başlamıştır. Sanayi devriminin etkisiyle seri üretimin hız kazandığı bu dönem, toplumlarda köklü alışkanlıkların değişmesine ve bu durum üretici toplumdan, tüketici topluma doğru bir evrilme yaşanmasına sebep olmuştur. Tüketim çılgınlığının sanata da yansımasıyla birlikte 'Kültür Endüstrisi' kavramının sanatta yer bulması, popüler kültürün doğmasını sağlamıştır. Teknoloji alanında yaşanan tüm gelişmeler, sanatta ki malzeme algısının değişmesini ve multidisipliner bir yaklaşımla deneysel eserler üretilmesini sağlamıştır. Bunlara ilave olarak fotoğraf ve basım tekniklerinin kullanılması, orijinal eserlerin kopyasının oluşturulmasına sebep olmuş ve sanat eserlerinin biricik olma özelliğine zarar vermiştir. Orijinal eserler artık galeriler dışında basım ve yayın organları aracılığıyla pazarlanabilen bir unsur haline gelmiştir. Bilgisayar teknolojilerinin gelişmesi; çok sayıda program geliştirilmesine, dijital ortamda eserler üretilmesine ve internet aracılığıyla sanal bir sanat ağının oluşmasına kapı açmıştır. Bu alanda üretilen eserlerin, galerilerin yanı sıra, dijital ortamlarda da sergilenmeye başlaması; internet ağlarının gelişmesine, sosyal medya araçlarının yaygın olarak kullanmasına, eserlere online erişim sağlanmasına olanak tanımıştır. Güncel olarak yapay zeka alanında yaşanan gelişmeler, yeni bir sanat algısının oluşmasına zemin hazırlamış ve yaratıcılığın sınırlarını zorlayarak, sanatsal dil oluşumunda sanatçıya yeni bir perspektif sunmuştur.
Özet (Çeviri)
Technological advancements have allowed societies to change and progress. These advancements, which have been in use since the Renaissance, have begun to have a greater impact after the industrial revolution. This period, during which mass production was accelerated by the industrial revolution, has led to a shift in societies' deep-rooted habits, resulting in the transition from a producer society to a consumer society. With the reflections of consumerism on art and the emergence of the“Cultural Industry”concept in art, popular culture emerged. All technological advancements have altered the material perception in art and allowed artists to create experimental works with a multidisciplinary approach. Furthermore, the use of photography and printing techniques resulted in the creation of copies of the original works, reducing the uniqueness of artworks. Original artworks have now become a marketable commodity through print and publishing media other than galleries. The development of computer technologies has allowed the creation of numerous programs, the production of digital artworks, and the establishment of a virtual art network. The fact that works in this field have begun to be exhibited in digital mediums has facilitated the development of internet networks, the popularization of social media, and online access to works. Recent advancements in artificial intelligence have paved the way for the development of new art perception, expanding the boundaries of creativity and providing artists with a fresh perspective in the formation of an artistic language.