Sicill-i ahvâl kayıtlarına göre Taşköprülü memurlar
According to the sicill-i ahvâl records officers from Taşköprü
- Tez No: 793899
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL KARCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Bürokrasi, Sicill-i Ahvâl, Tercüme-i Hâl, Taşköprü, Ottoman State, Taşköprü, Salary, Biography, Sicill-i Ahvâl Notebooks
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Osmanlı bürokrasisinde gerek II. Mahmud döneminde gerekse de Tanzimat döneminde önemli değişim ve gelişimler meydana gelmiştir. Bürokraside meydana gelen bu değişikliklerin bir sonucu olarak devletin memur sayısında artış olmuştur. Memur sayısının artması ise denetimde birtakım zorlukların yaşanmasına yol açmıştır. Bu durumun ortadan kaldırılması için öncelikle II. Abdülhamid döneminde Sicill-i Ahvâl Komisyonu kurulmuş ve bu komisyon bünyesinde Sicill-i Ahvâl Defterleri tutulmaya başlanmıştır. Sicill-i Ahvâl Defterleri aracılığıyla memurların isimlerini, lakaplarını, babalarının isimlerini ve mesleklerini, hangi sülaleye mensup olduklarını, eğitimlerini, bildikleri yabancı dilleri, memuriyete başlama tarihlerini, bulundukları görevleri, maaş miktarlarını, aldıkları madalyaları veya cezaları öğrenebilmek mümkündür. Bu çalışmada Osmanlı bürokrasisinde görev almış olan Taşköprülü memurlar tanıtılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Significant changes and developments occurred in the Ottoman bureaucracy both during the Mahmud II period and the Tanzimat period. As a result of these changes in the bureaucracy, the number of civil servants increased. The increase in the number of civil servants led to some difficulties in supervision. In order to eliminate this situation, the Sicill-i Ahvâl Commission was established during the reign of Abdülhamid II and the Sicill-i Ahvâl Books were started to be kept within this commission. It is possible to learn the names, nicknames, fathers' names and professions, the clan they belonged to, their education, the foreign languages they knew, the dates of their entry into the civil service, the positions they held, the amount of their salaries, the medals or penalties they received through the Sicill-i Ahvâl Books. In this study, we have tried to introduce the civil servants from Taşköprülü who served in the Ottoman bureaucracy.