Sicill-i Ahval kayıtlarına göre Amasyalı memurlar
Officer from Amasya in the record of Sicill-i Ahval
- Tez No: 349370
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Amasya, Eğitim, Maaş, Memur, Sicil, Sicill-i Ahval Defterleri, Tayin, Tercüme-i Hal (Biyografi), Affairs, Amasya, Appointment, Biography, Education, Officer, Records of Affairs, Salary
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Sicill-i ahval komisyonu, XIX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren kendini hissettiren merkeziyetçi devlet anlayışının Osmanlı bürokrasisine yansımasının en somut örneğidir. Kurum, Osmanlı devlet teşkilatında görev alan memurların sosyo-ekonomik ve mesleki durumlarını kayıt altına almakla yükümlüdür. Bu kapsamda 1879-1909 yılları arasında 92.000'den fazla memurun bilgilerini içeren 201 sicil-i ahval defteri düzenlenmiştir. Çalışmamızın temelini sicil-i ahval komisyonu kayıtları içerisinden, bugünkü Amasya sınırları göz önüne alınarak belirlenen 109'u Müslim, 5'i Gayrimüslim olmak üzere Amasyalı 114 memurun sicil kayıtları oluşturmaktadır. Tespit edilen memurların sicil kayıtları üzerine yapmış olduğumuz bu çalışmada; memurların kimlik bilgileri, eğitim durumları, yabancı dil bilgileri, görev ve maaş dökümleri, aldıkları rütbe, nişan, madalya veya cezalara dair bilgiler verilerek Amasyalı memurlar tanıtılmaya çalışılmıştır. Ayrıca memurların imparatorluk düzeyindeki dağılımları ve maaşları grafiklerle ortaya koyulmuş, bu dağılım üzerinden devletin genel vaziyeti anlaşılmaya çalışılmıştır. XIX. yüzyılın son çeyreği ve XX. Yüzyılın başlarında Amasyalı memurlar merkezli yapılmış olan bu çalışma, yerel ölçekte bürokrasiyi tanıma ve anlamlandırmayı kolaylaştırmayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
The Commission of Status Registry is the most concrete example of the reflection of the centralized state concept, which made itself felt from the second half of the 19th century, to the Ottoman Bureaucracy. The commission is obliged to register the socio-economic and vocational or professional status of the civil servants employed in the Organization of the Ottoman State. In this context, 201 Books of Status Registry, which included the status of over 92 civil servants employed between 1879 and 1909, was kept. Selected from among the records of Status Registry Commission based on the current borders of Amasya, the registry records of 114 civil servants, 109 of whom are Muslim and 5 of whom are non-Muslims, forms the basis of our study. Based on the registry records of the civil servants, which were previously established, this study introduces the civil servants in Amasya giving such registry entries as credentials, educational status, foreign language skills, ranks, insignia, medals or punishment and duties and salary dumps of the civil servants. In addition, the distribution and salaries of the civil servants was revealed at imperial level through grafs to display the general situation of the state in this way. The study, which focuses on the civil servants in Amasya employed in the last quarter of 19h century and at the beginning of the 20th century, aims to locally recognize the bureaucracy and help understand it.