Kriz dönemlerinde havacılık sektörü ve tüketici davranışları üzerindeki etkisi: Covid-19 örneği
Aviation industry and airport operations in crisis situations: The case of Covid-19
  1. Tez No: 793916
  2. Yazar: CEYHUN CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞAH KARAVARDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Havacılık Sektörü, Havaalanı İşletmeleri, Kriz, Kriz Yönetimi, COVID-19, Aviation Industry, Airport Operations, Crisis, Crisis Management
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Havacılık sektörü insanların birbirleriyle rahat ve güvenli ulaşımı açısından tüm ülkeler gibi ülkemiz açısından hayati öneme sahiptir. İnsanlar turizm, iş seyahatleri, eğitim amaçlı veya kişisel sebeplerden dolayı havayolu ulaşımını tercih etmektedir. Sektör uzun süren yolculukları kısa sürede gerçekleştirilmesi açısından hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. İşletmeler açısından bakıldığında ise küreselleşen dünyada daha hızlı bir şekilde iş seyahatlerimizi gerçekleştirip, küresel bir marka olmalarına katkı sağlamaktadır. Tüm bu etkileri ve daha fazlası düşünüldüğünde sektörün sürekliliği günümüz yaşantısı düşünüldüğünde hayati önem taşımaktadır. Hayatımızda çok kritik bir değere sahip olan havacılık sektörü, 2019 yılının son çeyreğinde dünyayı etkisi altına COVID-19 bulaşıcı hastalığı yüzünden ciddi bir daralmanın eşiğine gelmiştir. Pandemi hemen hemen tüm sektörler gibi havacılık endüstrisini de negatif anlamda etkilemiştir (Duran ve Acar, 2020:57). Virüsle yaşamaya alıştığımız bu günlerde sektörün değer kaybı net olarak bilinmemektedir. Tahmin edilen rakamlar sektörün en zor anlarını yaşadığına işaret etmektedir. Virüsün mutasyona uğradığını dikkate alırsak beklentinin üzerindeki bu kaos durumunun bir süre daha devam edeceği öngörülmektedir. Yapılan analizlere göre sektörün en erken 2023 yılı yaz sezonu itibariyle pandemi öncesi değerlerine ve potansiyel müşteri sayısına tekrar ulaşabileceği öngörülmektedir. (www.ıata.org). Burada dikkat edilmesi gereken konu tüketicilerin uçma alışkanlığının eski seviyeye gelmesinin uzun sürmeyebileceğidir. Ancak sektör bir bütün olarak düşünüldüğünde; insanların havaalanlarında geçirdiği süreler, oradaki yan paydaşların kazanımları da dikkate alındığında sektörde toparlanma süresi 2023 yılı yaz sezonu olarak öngörülmektedir. Çalışmanın araştırma kısmında, havacılık sektöründeki tüketici davranışlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada 420 kişiye ulaşılmıştır. SPSS 21.0 programında analiz edilen verilerin istatistiki değerleri bu bölümde yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aviation sector is important for our country, like all countries, in terms of comfortable and safe transportation of people with each other. People prefer airline transportation for tourism, business travel, educational or personal reasons. The sector has become an indispensable part of life in terms of making long journeys in a short time. This has allowed us to use time efficiently. In this way, we both use time efficiently and establish interaction more comfortably. In terms of our businesses, it contributes to our being a global brand. Considering all these effects and more, the continuity of the aviation industry is important. The aviation industry is on the verge of serious contraction due to the last COVID-19 contagious disease of 2019. The crisis had a negative impact on the aviation industry like other industries (Duran ve Acar, 2020:57). The financial loss of value of the sector has not yet been fully calculated. It is predicted that the effect of the virus will be felt for a while. According to the analyzes made, it is predicted that the sector will reach its pre-pandemic values and the number of potential customers as of the summer season of 2023 at the earliest. (www.ıata.org) The recovery for air travel may be rapid, but the industry as a whole will need time to recover. In the research part, consumer behavior was examined. The results of the survey conducted by reaching 420 people were analyzed in the SPSS 21.0 program and the findings were presented.