Türk ordusu'nda askeri ödüllendirme geleneği ve Çanakkale Cephesi uygulamaları
Military rewarding tradition in the Turkish army and practises on the Çanakkale front
  1. Tez No: 793933
  2. Yazar: KERİME NAKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci Dünya Savaşı, Çanakkale Cephesi, Motivasyon, Asker, Ödül, First World War, Çanakkale Front, Motivation, Soldier, Award
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Askeri Tarih Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Askerleri cephede tutmak ve savaşma arzularını arttırmak için maddi ihtiyaçlarının yanı sıra manevi ihtiyaçlarının da karşılanması gerekmiştir. Askerlerin motivasyonunu arttırıcı ödül ve cezalarla bu ihtiyaçlar giderilmeye çalışılmıştır. Ganimet, para, toprak gibi maddi ödüllerin yanı sıra; ün sahibi olmak, isimlerinin yaşatılması adına şehirlere, mabetlere isimlerinin verilmesi, köleler için özgürlüğe kavuşmak gibi manevi ödüller de askerlerin savaşma azimlerini arttırmıştır. Kendisinden önce kurulan Türk Devletlerine benzer bir politika yürüten ve 700 yıllık hakimiyeti boyunca üç kıtada hüküm süren Osmanlı Devleti; 18. Yüzyıla geldiğinde ekonomik, siyasi ve sosyal pek çok sorunla karşı karşıya kalmıştır. Bu sorunlara çare olarak gerçekleştirilen reformların ilk durağı ordu olmuştur. Zorunlu askerliğe geçiş süresince karşılaşılan sorunlar askerliği bitmeyen bir mahkumiyete dönüştürmüştür. Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'na katılımıyla birlikte açılan Çanakkale Cephesi, harpte başarılı olduğu tek cephedir. Devletin içine düştüğü bu buhranlı süreçte Çanakkale Cephesi'nde başarı kazanılmasının sebebi askerlerin maddi manevi harbe hazırlanmaları olmuştur. Bu süreçte askerlerin motivasyonunu arttırmak için verilen ödüller; madalya ve nişanlar, rütbe ve terfi zamları, şükran yazıları, Türk ödüllendirme geleneğinin devamı olarak coğrafyaya asker isimlerinin verilmesi, anıt inşaları, sivil yardımlar, başarılı olan askerlerin basında yer almasıdır. Çanakkale Cephesi'ndeki bu tarihi başarı; savaşın kazanılmasında asker motivasyonun yüksek tutulmasının ve ödüller ile desteklenmesinin önemini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In order to keep the soldiers at the front and increase their desire to fight, their moral needs as well as their material needs had to be met. These needs were tried to be met by rewards and punishments that increased the motivation of the soldiers. In addition to material rewards such as booty, money, land; Spiritual rewards such as being famous, giving names to cities and temples in order to keep their names alive, and gaining freedom for slaves also increased the determination of the soldiers to fight. The Ottoman Empire, which pursued a policy similar to the Turkish States established before it and ruled on three continents during its 700-year rule; When it came to the 18th century, it faced many economic, political and social problems. The first stop of the reforms made as a solution to these problems was the army. The problems encountered during the transition to compulsory military service turned military service into an unending conviction. The Çanakkale Front, which was opened with the participation of the Ottoman Empire in the First World War, was the only front in which it was successful in the war. The reason for the success in the Çanakkale Front in this crisis that the state fell into was the preparation of the soldiers for material and moral war. In this process, the awards given to increase the motivation of the soldiers; medals and badges, rank and promotion increases, gratitude letters, giving names of soldiers to the geography as a continuation of the Turkish awarding tradition, construction of monuments, civil aids, and successful soldiers being featured in the press. This historical success on the Çanakkale Front showed the importance of keeping the motivation of the soldiers high and supporting them with awards in winning the war.