Pişmemiş toprak(kerpiç) duvarların enerji korunumuna etkisi ve çağdaş uygulama örneklerinin incelenmesi
The effect of unfired earth (adobe) walls on energy conservation and investigation of contemporary application examples
- Tez No: 793934
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAN ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Toprak, Kerpiç, Pişmemiş toprak, Toprak mimarlığı, Enerji korunumu, Çağdaş yapım teknikleri, Earth, Adobe, Unfired earthen material, Earthen architecture, Energy conservation, Contemporary construction techniques
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Yüzyıllardan beri kullanılan geleneksel bir malzeme olarak tanınan ve anılan toprak malzeme; doğal, geri dönüştürülebilir, ekolojik ve estetik olma özellikleriyle, çağdaş mimaride de kendine yer bulmuş ve hatta teknolojiyle bir araya gelerek günümüz mimarisiyle yeni bir soluk kazanmıştır. Bu çalışmada çağdaş yapım teknikleri ile üretilmiş pişmemiş toprak duvarlı yapılar; toprak duvarın yapıya sağladığı enerji korunumu bağlamında incelenmiştir. Çalışmada çağdaş yapım tekniği kullanılarak üretilmiş pişmemiş toprak yapı duvarlarına sahip 30 yapı incelenmiştir. Dergi, makale, kitap vb. kaynaklardan taranan farklı işleve sahip bu yapıların dünyanın farklı iklim ve coğrafi bölgelerinde bulunmalarına dikkat edilmiştir. Toprak duvarlar, yapının künyesi, görseller/ teknik-şematik çizimler, enerji korunumuna yönelik ölçütlerin yapıda kullanılması alt başlıklarından oluşan bir tablo ile analiz edilip değerlendirilmiştir. Çalışma; genel bilgiler, yapılan çalışmalar, bulgular ve irdelemeler, sonuç ve öneriler olmak üzere 4 ana bölümden oluşmaktadır. Genel bilgiler bölümünde çalışma amaç, kapsam ve yöntemi verilmiş; yapılan çalışmalar bölümünde literatür araştırması ve analiz çalışması yer almıştır. Bulgular ve irdelemeler bölümünde örnek yapılar ve bu yapılara ait pişmemiş toprak duvarlar irdelenmiştir. İrdelenen örnekler sonucunda duvar elemanı üretiminde pişmemiş toprak kullanımının yapının enerji korunumuna ısı yalıtımı ve doğal havalandırmaya imkân vermesi yönüyle katkıda bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The earthen material, known and referred to as a traditional material used for centuries; With its natural, recyclable, ecological and aesthetic features, it has also found its place in contemporary architecture and even combined with technology, it has gained a new breath with today's architecture. In this study, unfired earthen walled structures produced with contemporary construction techniques; it has been studied in the context of the energy conservation provided by the earth wall to the structure. In the study, 30 structures with unfired earthen building walls produced using contemporary construction techniques were examined. Journals, articles, books, etc. attention has been paid to the fact that these structures with different functions scanned from sources are located in different climatic and geographical regions of the world. Earthen walls, the structure's tag, visuals/technical-schematic drawings, the use of energy conservation criteria in the building were analyzed and evaluated with a table under the subheadings. The study consists of 4 main sections: general information, studies conducted, findings and investigations, results and recommendations. In the general information section, the purpose, scope and method of the study were given; in the studies section, literature research and analysis were included. In the findings and investigations section, sample structures and unfired earthen walls belonging to these structures were examined. As a result of the examples examined, it has been concluded that the use of unfired earth in the production of wall elements will contribute to the energy conservation of the building in terms of allowing thermal insulation and natural ventilation.