The metempsychosis of gods: The resurfacing image of Greek Gods as a backlash against the Industrial Revolution and Protestantism from a Jungian perspective
Tanrıların ruhgöçü: Endüstri Devrimi ve Protestanlığa bir tepki olarak Yunan Tanrısı imgelerinin yeniden dirilişinin Jungçu açımlanması
- Tez No: 793947
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİNA CEMİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arketipler, Romantik Dönem, Endüstri Devrimi, Protestan Reformu, Yunan Paganizmi, Archetypes, Romantic Period, Industrial Revolution, Protestant Reformation, Greek Paganism
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Edebiyatta ―İngiliz Romantizmi‖ adıyla ele alınan dönem, 18. yüzyılın sonlarında Wordsworth ve Coleridge'in Lirik Baladlar'ıyla başlamış olup, Kraliçe Viktorya'nın taç giymesiyle sona ermiştir (Greenblatt, 2018). Klasik dönem edebiyatının nüfuzunun hissedildiği bu dönem, Batı Kanonu'nun, Yunan köklerine dönüşü de vurgular. Hızla değişen çevrenin ve bunun beraberinde getirdiği tarımsal değişiklikler, Endüstri Devrimi ile bunları önceleyen Reform göz önüne alındığında geçmişe ve bu çağlarda söz konusu olan ―basitliğe‖ özlem duyan öteki bir yüzün de bulunması son derece doğaldır. Mamafih, Romantikler'in ―Klasik Dönem‖den beraberlerinde getirdikleri, geçmişin idealize edilmiş bir varyasyonu değildir. Şayet öyle olsaydı bu durum Romantikler'i reaksiyonerlere indirgerdi. Tez, Jung'un Kolektif Bilinçdışı, Arketipler, Enantiodromia, Abaissement du Niveau Mental ve Senkronisite kavramlarını kullanarak Romantikler'in reaksiyonerlerden ziyade, toplumu ona musallat olan hastalıklara karşı uyaran ve onu iyileştirmeye çalışan bilinçdışı klinisyenleri olarak ele alınmasını tartışacaktır. Tezin ana argümanları, Friedrich Nietzche, Gilles Deleuze, Max Weber, Marie-Louise Von Franz ve Karen Horney'in çalışmalarıyla desteklenecektir. Jung'un tezde kullanılacak çalışmaları genel olarak Arketipler ve Kolektif Bilinçdışı, Psişe'nin Yapısı ve Dinamikleri,Analitik Psikoloji'nin Şiir ile İlişkisi, İnsan Ruhuna Yöneliş ve Geçiş Dönemindeki Medeniyet'ten mürekkeptir.
Özet (Çeviri)
The period of literature and dubbed as ―English Romanticism‖, begins towards the end of the 18th Century with Wordsworth and Coleridge's Lyrical Ballads and ends with the coronation of Queen Victoria (Greenblatt, 2018). This period, marked by great influence from classical works of literature is characterized by a return to the Greek roots of the Western Canon. The rapidly changing environment and the agricultural and industrial revolution it brought about, the Reformation preceding them, naturally had a counterpart which ruminated on bygone eras and the ―simplicity‖ they brought about. However, what the Romantics brought from the Classical Era was not only an idealized version of the past that would be to reduce them into simple reactionaries. The thesis, through the concepts of The Collective Unconscious, Archetypes, Enantiodromia, Abaissement du niveau mental and Synchronicity by Jung is going to argue that the Romantic poets were not reactionaries, but clinicians of the unconscious who undertook the task to warn and heal the society against the maladies it is suffering. The chief arguments of the thesis are going to be assisted by works of Friedrich Nietzsche, Gilles Deleuze, Max Weber, Marie-Louise von Franz and Karen Horney. The works of Jung which are going to be chiefly used in the study are Archetypes and the Collective Unconscious, The Structure and the Dynamics of Psyche, The Relation of Analytical Psychology to Poetry, Modern Man in Search of a Soul and Civilization in Transition.