Dış borçlanmanın ekonomik büyüme üzerinde etkisi (Türkiye örneği)(2000-2020)
The effect of external borrowing on economi̇c growth (Case of Turkey)(2000-2020)
- Tez No: 794026
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF BOZGEYİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Borçlanma, Dış Borçlanma, Ekonomik Büyüme, Türkiye Ekonomisi, VAR Analizi, Granger Nedensellik Testi, Borrowing, External Borrowing, Economic Growth, Turkish Economy, VAR Analysis, Granger Causality Test
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Günümüzde az gelişmiş ve gelişmekte olan devletlerin istedikleri büyüme hızına ulaşılabilmesi için tasarruflarını destekleyecek finansman kaynakları yeteri kadar bulunmamaktadır. Günümüzde az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ihraç oranlarının az olması döviz azlığına sebep olmaktadır. Söz edilen bu nedenlerden dolayı dış borçlanma Günümüzde az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sıkça kullanılan mali bir kaynağa dönüşmüştür. Literatürde dış borçlanmanın ekonomik büyümeye etkisi, tartışılsa da araştırmaların çoğunda çok fazla dış borcun ekonomik büyümeye olumsuz etkisi olduğu neticesine ulaşılmıştır. Bu çalışmamızda Türkiye'de dış borçların ekonomik büyümeye etkisi 2000-2020 yıllarında senelik verilerden yararlanarak yapılan VAR analizi ve Granger Nedensellik Testiyle incelenmeye alınmıştır. Uygulanan analizlerin neticesinde dış borçlanma ve büyüme arasında bir nedensellik ilişkisine rastlanılmamıştır.
Özet (Çeviri)
At the present time, there are not enough financial resources to support the savings of the underdeveloped and developing states in order to achieve the desired growth rate. The low export rates in underdeveloped and developing countries cause a shortage of foreign currency. For these reasons, foreign borrowing has become a financial resource that is frequently used in underdeveloped and developing countries. Although the effect of external debt on economic growth is discussed in the literature, it has been concluded that too much external debt has a negative effect on economic growth in most of the studies. In this study, the effect of external debt on economic growth in our country has been examined with the VAR analysis and Granger Causality Test, which was made using annual data in the years 2000-2020. As a result of the analyzes applied, no causality relationship was found between external borrowing and growth.