Ortaokul Türkçe derslerinde stem uygulaması üzerine bir deneme
An essay on stem applications in secondary school Turkish classes
  1. Tez No: 794025
  2. Yazar: İLKGÜL ATEŞ UZMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ZEKİ GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kırık Masal, Yaratıcı Drama, STEM, Scratch, Roman Mühendisliği, Fractured Fairy Tale, Creative Drama, STEM, Scratch, Novel Engineering
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu çalışmanın amacı, 21. yüzyılın ihtiyaçları neticesinde ortaya çıkan STEM eğitim felsefesi doğrultusunda hazırlanan kırık masal tekniği ve Scratch programlama dilinin Türkçe derslerinde uygulanması sonucunda elde edilen bulguların yorumlanmasıdır. Çalışmada kırık masal tekniği ile ortaya çıkan özgün masallar yaratıcı drama tekniği ile sunulmuş, Scratch programlama dili ile animasyon hâline getirilmiştir. Kırık masallar ve Scratch ile oluşturulan animasyonlar veri olarak kullanılmıştır. Bu sayede Türkçe dersiyle STEM'in bütünleştirilmesine çalışılmıştır. Çalışma öncesinde teknoloji ve dil eğitimini bir araya getirebilecek bir çalışma oluşturmak için alanyazın taraması yapılmıştır. STEM, STEM ve MEB, STEM ve Türkçe öğretimi, STEM ve disiplinlerarası/ disiplinler üstü anlayışı, STEAM (STEM+A), STREAM, roman mühendisliği, kırık masal tekniği, yaratıcı drama ve Scratch ile ilgili alanyazın taramasına başvurulmuştur. Ortaokul Türkçe eğitiminin STEM eğitimine entegre edilmesine yardımcı olabilecek çalışmalar incelenmiştir. Yapılan incelemeler neticesinde roman mühendisliğinin STEM dil eğitimi (language arts) bütünleştirme çalışmalarında uygulandığı tespit edilmiştir. Roman mühendisliği çalışmaları incelenirken kırık masal tekniğine ulaşılmıştır. Kırık masal tekniğinin roman mühendisliği çalışmalarında kullanılabilecek bir teknik olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada kırık masal tekniği ile Scratch uygulaması bir arada uygulanmıştır. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Öğretim Programı'nın Özel Amaçları bölümünde yer alan bilgisayar bilimine ilişkin genel bir anlayış ve teknik birikim oluşturma, algoritma tasarımına ilişkin anlayış geliştirerek sözel ve görsel olarak ifade edebilme, programlama konusunda teknik birikim oluşturma, ürün tasarımı ve yönetimi konusunda çalışmalar yürütme, problem çözme ve bilgi-işlemsel düşünme becerileri edinme ve geliştirme kazanımları ile STEM disiplin ve kazanımları arasındaki yakın ilişkinin yapılan STEM-Türkçe bütünleştirme çalışmasında Scratch programlama dilinin kullanılmasının çalışmaya fayda sağlayacağı tespit edilmiştir. Çalışma haftada 4 saat olmak üzere 8 hafta boyunca uygulanmıştır. Çalışmada karma desen kullanılmıştır. Uygulama sırasında ve sonrasında gözlem yapılmıştır. Kullanılan kontrol listeleri, rubrik ve ölçekler ile süreç değerlendirmeleri gerçekleştirilmiştir. Değerlendirmeler üç öğretmen tarafından yapılmış güvenirlik yüzdeleri %80 üzerinde tespit edilmiştir. Süreç sonunda görüşme formları doğrultusunda görüşmeler kaydedilmiştir ve yorumlanmıştır. Sonraki aşamada elde edilen verilerden yola çıkılarak bulgular yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to interpret the findings obtained from the implementation of the fractured fairy tale technique and Scratch programming language in Turkish language classes, developed in accordance with the STEM education philosophy that emerged as a result of the needs of the 21st century. In the study, original fairy tales created using the fractured fairy tale technique were presented using the creative drama technique and transformed into animations using the Scratch programming language. The fractured fairy tales and animations created with Scratch were used as data, with the aim of integrating STEM with Turkish language classes. Prior to the study, a literature review was conducted to create a study that could combine technology and language education. Literature related to STEM, STEM and MEB, STEM and Turkish language instruction, interdisciplinary/ transdisciplinary approach to STEM, STEAM (STEM+A), STREAM, novel engineering, fractured fairy tale technique, creative drama and Scratch were reviewed. Studies that could help integrate STEM education into middle school Turkish education were examined. As a result of the reviews, it was found that novel engineering is applied in language arts integration studies in STEM education. While examining novel engineering studies, the fractured fairy tale technique was reached. It was determined that the fractured fairy tale technique is a technique that can be used in novel engineering studies. In this study, the fractured fairy tale technique was applied together with the Scratch application. It was determined that the use of Scratch programming language in the STEM-Turkish integration study would be beneficial, with the objectives of creating a general understanding and technical knowledge of computer science in the Special Objectives section of the Information Technologies and Software Lesson Curriculum, developing an understanding of algorithm design and expressing it verbally and visually, creating technical knowledge in programming, conducting studies on product design and management, acquiring and developing problem-solving and information-processing thinking skills, and the close relationship between STEM disciplines and objectives. The study was implemented for 8 weeks, with a duration of 4 hours per week. A mixed method was used in the study, and observations were made during and after the implementation. Process evaluations were conducted using control checklists, rubrics, and scales. The reliability percentages of the evaluations were found to be above 80% and were conducted by three teachers. At the end of the process, interviews were recorded and interpreted through interview forms. Findings were then written based on the data obtained in the subsequent stages of the study.