Türk televizyon dizilerinin Azerbaycan gençliği üzerindeki etkileri
Azerbaijan of Turkish TV series effects on youth
- Tez No: 794072
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİFE GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Türk Dizileri, Azerbaycan, Kültür, Televizyon, Azerbaycan vatandaşları, Turkish TV Series, Azerbaijan, Culture, Television, Citizens of Azerbaijan
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Dünyanın hızlı bir şekilde globalleşmesiyle beraber, Türk dizileri son dönemde Türkiye'nin belki de en önemli ihracat kalemlerinden biri olmuştur. Türkiye, dünya çapında dizi ihraç eden ikinci büyük ülke konumuna ulaşmıştır. Günümüzde iletişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte küreselleşen dünya farklı toplumları birbirine yakınlaştırmış ve bu yakınlaşma kültürlerarası iletişim ve etkileşimi de beraberinde getirmiştir. Türkiye'nin gelişen, değişen ekonomik ve politik yapısıyla iç pazar ve dış pazara ulaşması kolaylaşmıştır. Dizilerin dış pazarda kısa bir sürede yer edinmesinde kitle iletişim araçlarından biri olan televizyon büyük rol oynamaktadır. Televizyon dizileri Türkiye'nin bilinirliğini uluslararası boyuta taşıdığından dolayı, Türkiye'ye ekonomik olarak çok büyük katkılar sağlamaktadır. Küresel pazarda saygınlık, sempati ve ticaret imkânları kazandırmaktadır. Türk dizilerinin en çok izlendiği ülkeler arasında Azerbaycan ilk sıralarda yer almaktadır. Bu çalışmada Türk dizilerinin Azerbaycan'da izlenme durumlarına bakılmaktadır. Dizi kültürünün popüler kültür bağlamında ele alındığı çalışmada televizyon dizilerinin gelişimi incelenmektedir. Ardından da ampirik çalışmayla Azerbaycan'daki durum ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the rapid globalization of the world, Turkish TV series have become perhaps one of the most important export items of Turkey recently. Turkey has become the second largest country exporting TV series worldwide. Today, the globalizing world with the developments in communication technologies has brought different societies closer to each other and this convergence has brought intercultural communication and interaction with it. With Turkey's developing and changing economic and political structure, it has become easier to reach the domestic and foreign markets. Television, which is one of the mass media, plays a major role in the acquisition of serials in the foreign market in a short time. Since television series carry Turkey's awareness to the international dimension, they make a great economic contribution to Turkey. It brings prestige, sympathy and trade opportunities in the global market. Azerbaijan ranks first among the countries where Turkish TV series are watched the most. In this study, the viewing status of Turkish TV series in Azerbaijan is examined. The development of television serials is examined in the study, in which serial culture is discussed in the context of popular culture. Then, the situation in Azerbaijan is discussed with empirical study.