Üç boyutlu lazer tarayıcı ve yazıcı kullanarak köpek iskeleti yapımı ve eğitimdeki etkinliğinin araştırılması
Dog skeleton construction and investigation of its effectiveness in training using A THREE-dimensional laser scanner and printer
  1. Tez No: 794133
  2. Yazar: MERYEM AKYÜREK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İMDAT ORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: anatomi, iskelet, köpek, modelleme, anatomy, skeleton, dog, modeling
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
3D yazdırma, bir anatomik modelin, sanal ortamda planlanarak katı şekilde basılması yöntemidir. Baskı işlemini üreten teknolojilere de 3D yazıcılar denir. 3D teknolojisinin tarama basamağında bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans ve lazer yüzey tarayıcılar yer alırken, yazdırma basamağında ise çok çeşitli teknolojiler kullanılan 3D yazıcılar mevcuttur. 3D anatomik modeller kişiye özgü protez oluşturabilmeyi, en önemlisi de karışık ve zorlu olan ameliyatlara destek olarak, operasyon öncesinde eğitim amaçlı kullanılabilmeyi sağlar. Bunun yanı sıra 3D teknolojisi eğitim, mühendislik, savunma sanayi, tıp, diş hekimliği, inşaat, sanat gibi birçok farklı dalda kullanım alanı bulmaktadır. Bu tezin amacı; 3D lazer tarayıcı ve yazıcı kullanarak köpek kemikleri ve iskeletin elde edilmesi, sonrasında ise bu ürünlerin eğitimdeki etkinliğinin araştırılmasıdır. Yapılan çalışma sonucunda kemikler başarıyla üretilerek 3D köpek iskeleti elde edilmiştir. Aynı zamanda çalışmanın bir parçası olarak da gerçek kemiklerle uygulama yapan öğrenciler ile 3D kemiklerle uygulama yapan öğrencilerin başarı durumları arasında bir fark görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
3D printing is a method of solid printing of an anatomical model in a virtual environment. Technologies that produce the printing process are also called 3D printers. While computer tomography, magnetic resonance and laser surface scanners are included in the scanning step of 3D technology, there are 3D printers that use a wide variety of technologies in the printing step. 3D anatomical models enable to create personalized prostheses, and most importantly, to support complex and challenging surgeries and to be used for training purposes before the operation. In addition, 3D technology finds use in many different branches such as education, engineering, defense industry, medicine, dentistry, construction and art. The aim of this thesis; It is to obtain dog bones and skeleton using a 3D laser scanner and printer and then to investigate the effectiveness of these products in education. As a result of the study, bones were successfully produced and a 3D dog skeleton was obtained. At the same time, as a part of the study, no difference was observed between the success of the students who practice with real bones and those who practice with 3D bones.