Arap romanlarında endülüs-morisko trajedisi
Andalusic-morisco tragedy in arabic romans
- Tez No: 794206
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ BAKIRCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Endülüs, Tarihi Roman, Endülüs Müslümanları, Arap Romanları, Andalusia, Historical Novel, Muslims of Andalusia, Arab Novels
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Müslüman Arapların, Cebelitarık Boğazı'nı geçerek İber Yarımadası'na ayak basmalarıyla başlamış olan Endülüs Emevi Devleti bilim, kültür ve medeniyet alanında tarihte görülmemiş güçlü bir medeniyetin yükselişini yakalamıştır. Endülüs Emevi Devleti, kuruluşu ve daha sonra bilim, sanat, kültür ve edebiyatta zirve yapmasıyla olduğu kadar yıkılışı esnasında yaşamış olduğu trajik olaylar bakımından oldukça dikkat çekicidir. Bu trajik olaylar genel olarak Müslüman toplumların ve özelde ise Arapların hafızasında hatta Dünya ve Avrupa edebiyatında da farklı bir yer ve konum elde etmiştir. Bu çalışmada Endülüs Emevi Devletinin özellikle yıkılış dönemlerindeki siyasi yapısı üzerine kaleme alınmış olan tarihi romanlar hakkında bilgi verilerek, Endülüs'ün yıkılışının söz konusu romanlara ne şekilde yansıdığı ve yıkılış dönemindeki Endülüslü Müslümanların, Hristiyanlar ile Engizisyon mahkemeleri arasında sürdürmek zorunda kaldıkları zorlu yaşam mücadeleleri ve yüz yüze kaldıkları dramın Arap romanlarına yansıması incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Andalusia, which came to life when Muslim Arabs crossed the Strait of Gibraltar and set foot on the Iberian Peninsula, has achieved the strongest civilizational rise in science, culture, and civilization that has never been seen before. Andalusia is quite remarkable in terms of the tragic events during its collapse, besides its establishment, and its successes in science, art, culture, and literature. These tragedic events have always affected the World and European Literature as well as the Muslim societies and Arabs. In this study, the political structure of Andalusia, especially in the collapse periods, and the reflection of Andalusia's collapse on a historical novel have been researched by giving information about the historical novel. Also, the life struggles of Andalusian Muslims between the Christians and the Inquisition and the drama of Andalusian Muslims are discussed based on Arab Novels.