Fotodinamik tedavi ve farklı tip lazerler ile dezenfeksiyon sonrası self-cured ve self-ETCH sistemlerin makaslama bağlanma dayanımına etkisi
Effect of Self-cured and SELF-ETCH adhesive system on Shear Bond Strength After Photodynamic Therapy and Disinfection with Different TYPES of Lasers
- Tez No: 794210
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN HUBBEZOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: fotodinamik tedavi, self-cured adeziv, lazer dezenfeksiyon, bağlanma, photodynamic therapy, self-cured adhesive, laser disinfection, bond strength
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı; Fotodinamik Tedavi, Er:YAG, Nd:YAG, ve KTP lazer ile yüzey dezenfeksiyonu uygulanması sonrası self-cured ve self-etch adeziv sistemlerin dentine makaslama bağlanma dayanımını araştırmak ve başarısızlık nedenlerini SEM'de incelemektir. Çalışmada 120 adet çekilmiş çürüksüz daimi molar diş kullanıldı. Tüm örnekler yüzey dezenfeksiyonu amacıyla rastgele 6 ana gruba ayrıldı. Grup 1, Kontrol; Grup 2, Er:YAG Lazer; Grup 3, Nd:YAG Lazer; Grup 4, KTP Lazer; Grup 5, KTP Lazer aktivasyonlu Fotodinamik tedavi; Grup 6, Diyot Lazer aktivasyonlu Fotodinamik tedavi. Daha sonra gruplar adeziv sistemlere göre iki alt gruba ayrıldı; Self-cured (Tokuyama Universal) ve self-etch (Scotchbond Universal) (n=10). Dezenfeksiyon ve adeziv uygulamasını takiben şeffaf kalıplar yardımıyla 3 mm çapında 2 mm yüksekliğinde nanohibrit kompozit rezin dentin yüzeyine uygulanmıştır. Tüm örneklere 5°C ve 55°C'de 5.000 kez ısıl döngü işlemi uygulandı. Yaşlandırma işlemi uygulanan örnekler universal test cihazında makaslama bağlanma dayanımı testi uygulanmıştır. Her gruptan seçilen örnekler SEM' de incelenmiştir. Self-cured adeziv uygulanan örneklerden Er:YAG lazer grubu ile kontrol, KTP ve Nd:YAG lazer grubu arasındaki farklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p0,05). Self-etch adeziv uygulanan örneklerde, KTP ve Nd:YAG lazer grupları ile diğer tüm gruplar arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı bulunurken (p0,05). Self-etch adeziv uygulanan örnekler, tüm dezenfeksiyon uygulamalarında daha yüksek bağlanma dayanım değeri göstermiştir. Yüzey dezenfeksiyon amacı ile Er:YAG lazer ve Fotodinamik tedavi uygulamaları dentine bağlanma dayanımını değerini arttırırken, Er:YAG lazer en iyi makaslama bağlanma dayanımı değerini göstermiştir. Nd: YAG ve KTP lazer uygulanması ise bağlanma dayanımını olumsuz etkilemiştir. KTP lazer aktivasyonlu Fotodinamik tedavi uygulaması, tek başına KTP lazer uygulamasına göre daha yüksek bağlanma dayanımı göstermiştir. Lazerler ile yüzey dezenfeksiyonu uygulamalarında self-cured adeziv sistemler kullanılması durumunda Er:YAG lazer ya da lazer aktivasyonlu FDT prosedürlerinin tercih edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; to investigate the shear bond strength of self-cured and self-etch adhesive systems to dentin after surface disinfection with Photodynamic Therapy, Er:YAG, Nd:YAG, and KTP laser and to examine the reasons for failure in SEM. 120 extracted caries-free permanent molars teeth were used in this study. All samples were randomly divided into 6 groups for surface disinfection. Group 1, Control; Group 2, Er:YAG Laser; Group 3, Nd: YAG Laser; Group 4, KTP Laser; Group 5, KTP Laser activated Photodynamic therapy; Group 6, Diode Laser activated Photodynamic therapy. Then, the groups were divided into 2 subgroups as self-cured (Tokuyama Universal) and self-etch (Scotchbond Universal) adhesive system (n=10). After disinfection and adhesive application, nanohybrid composite resin with a diameter of 3 mm and a height of 2 mm was applied to the dentin surface with the help of transparent molds. All samples were thermally cycled 5.000 times at 5°C and 55°C. Shear bond strength test was applied to the samples, which were subjected to aging process, in a universal test device. Samples selected from each group were examined in SEM. The differences between the Er:YAG laser group and the control, KTP and Nd:YAG laser groups of the self-cured adhesive samples were statistically significant. While the differences between the Nd:YAG laser group and the Photodynamic therapy groups were statistically significant (p0.05). Self-etch adhesive applied samples showed higher bond strength values in all disinfection applications. Er: YAG laser and Photodynamic therapy for surface disinfection applications increased the bond strength to dentin while Er:YAG laser showed the highest shear bond strenght value. The application of Nd: YAG and KTP lasers adversely affected the bond strength. KTP Laser activated Photodynamic therapy showed higher bond strength than the KTP laser application alone. In cases of using surface disinfection applications with laser for self-curing adhesive systems the Er:YAG laser or laser-activated FDT procedures are recommended.