Peyami Safa'nın Dokuzuncu Hariciye Koğuşu ve Biz İnsanlar adlı eserlerinin sözlüğü ve söz varlığı
The dictionary and vocabulary of Peyami Safa's Nineth External War and We People
- Tez No: 794213
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KUTLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sözlük, Söz Varlığı, Peyami Safa, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Biz İnsanlar, Dictionary, Vocabulary, Peyami Safa, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Biz İnsanlar
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 565
Özet
Bu çalışmada, Peyami Safa'nın“Dokuzuncu Hariciye Koğuşu”ve“Biz İnsanlar”adlı eserleri taranarak sözlük ve söz varlığını içeren sanatçı-metin sözlüğü oluşturulmuştur. Çalışmamızda Ön Söz, Kısaltmalar, Sözlüğün Kullanımı ile İlgili Açıklamalar, Özet, Abstract, Giriş, Peyami Safa'nın Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri, Sözlük, Söz Varlığı, Sonuç, Kaynakça bölümleri yer almaktadır. Ön Söz bölümünde sözlük ve söz varlığına dair açıklamalar bulunmaktadır. Sözlüğün Kullanımı ile İlgili Açıklamalar bölümünde sözlüğün kullanımı hakkında kullanıcıya bilgi verilmektedir. Giriş bölümünde dil, sözlük, söz varlığı ve çalışmamız üzerine bilgiler yer verilmektedir. Sonrası kısımda ise Peyami Safa'nın hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmektedir. Sözlük bölümünde yazarın incelediğimiz eserlerinde kullanmış olduğu tüm sözcükler incelenmiştir. Söz konusu eserlerdeki söz varlığı, çalışmamızın birinci bölümü olan Sözlük'te madde başı ve madde içi olarak yer verilmiştir. İncelenen sözcüklerin tanımları verilirken TDK tarafından hazırlanmış 2011 baskılı Türkçe Sözlük kullanılmıştır. Türkçe Sözlük'te incelenen sözcüğün tanımı bulunmuyor ise farklı sözlüklerden sözcüğün metindeki bağlamına uygun tanımı verilmiştir. Ulaşabildiğimiz sözlüklerde incelediğimiz sözcüğün tanımı bulunmuyor ise sözcüğün metindeki bağlamına uygun tanımı tarafımızdan verilmiştir. Söz Varlığı çalışmamızın ikinci bölümünü oluşturmaktadır. Bu bölümde incelenen söz varlığının türüne, kökenine ve yapısına göre sınıflandırılması yer almaktadır. Sonuç bölümünde incelenen eserlerin söz varlığı hakkında değerlendirme yer almaktadır. Kaynakça bölümünde ise çalışmamızda faydalandığımız kaynakların listesi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, an artist-text dictionary containing the dictionary and vocabulary was created by scanning the“Dokuzuncu Hariciye Koğuşu (Ninth Foreign Ward)”and“Biz İnsanlar (We Human Beings)”works of Peyami Safa. This study consisted of the preface, abbreviations, explanations on the usage of the dictionary, summary, abstract, introduction, Peyami Safa's life, literary personality, literary works, dictionary, vocabulary, conclusion, and references sections. The preface section included explanations about the dictionary and vocabulary. The explanations on the usage of the dictionary section included information on the usage of the dictionary. The introduction section included information on the language, dictionary, vocabulary, and our study. The following sections provided information on the life, literary personality, and works of Peyami Safa. In the dictionary section, all the vocabulary used by the author was examined. In the dictionary section of this study, the first part of this study, the vocabulary in the aforementioned works were addressed under two categories: per item and within the item. The Turkish Dictionary prepared by the Turkish Language Society (TDK) and published in 2011 was used while providing the definitions of the vocabulary. If there was no definition of the word in the Turkish Dictionary, a definition suitable for the context of the word in the text was provided by using different dictionaries. The word that had no definition in the dictionaries used in this study was defined by the researchers according to the context of the sentences. Vocabulary constituted the second part of this study. In this section, the vocabulary analyzed was classified under categories according to its type, origin, and structure. The conclusion section included an evaluation of the vocabulary of the analyzed works. The references section included the list of sources used by the researchers of this study.