Ruh sağlığı alanında çalışan uzmanların toplumsal cinsiyet rolleri ile cinsel mitler ve homofobi düzeyinin incelenmesi
Examination of social gender roles, sexual myths and homophobia levels by mental health professionals.
- Tez No: 794268
- Danışmanlar: DR. KAHRAMAN GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet rolleri, homofobi, cinsel mitler, Gender roles, homophobia, sexual myths
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada toplumsal cinsiyet rolleri ile cinsel mitler ve homofobi düzeyleri arasındaki ilişki bakımından, ruh sağlığı alanında çalışan uzmanlarının yaklaşımlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ruh sağlığı alanında çalışan uzmanların; cinsel yönelim konusundaki bilgi düzeyleri, mesleki tecrübeleri ve cinsiyet açısından değerlendirildiklerinde homofobi ile doğrudan bir ilişki tespit edilebilirlik durumlarının analizi yapılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları çerçevesinde, veri toplama tekniği olarak“anket tekniği”kullanılmıştır. Google form üzerinden oluşturulan anket ile katılımcılara sosyal medya ve meslektaş dayanışması içeren whatsapp gruplarından ulaşılması amaçlanmıştır. Veriler 4 ayrı form ile alınmıştır. Katılımcıların gönüllü onamın ve demografik bilgilerin birlikte bulunduğu form, bireylerin toplumsal cinsiyet rollerini ölçen“Toplumsal Cinsiyet Rolleri Ölçeği ”cinsel mitleri saptayan“Cinsel Mitler Ölçeği”ve homofobi düzeyini ölçen“Hudson ve Ricketts Homofobi Ölçeği”kullanılmıştır. Yapmış olduğumuz çalışmada örneklem grubu 300 ruh sağlığı alanında çalışan uzmandan oluşmaktadır. Katılımcıların %72.7'si kadın, %27.3'ü erkek ruh sağlığı uzmanından oluşmaktadır. Bir diğer nokta ise katılımcı ruh sağlığı uzmanlarından %1.3'ü psikiyatrist, %24.7'si psikolog, %74'ü psikolojik danışman dağılımı mevcuttur; ayrıca çalışmada örneklem grubunun verileri çoğunluklu olarak çalışan psikolojik danışmanlara ait veriler içermektedir. Çalışmada elde edilen veriler çerçevesinde, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği ile Hudson ve Ricketts Homofobi Ölçeği puanları arasında orta seviyede ve negatif ilişki, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği ile Cinsel Mitler Ölçeği puanları arasında orta seviyede ve negatif ilişki, Hudson ve Ricketts Homofobi Ölçeği ile Cinsel Mitler Ölçeği puanları arasında orta seviyede ve pozitif ilişki tespit edilmiştir. Ruh sağlığı alanında çalışan uzmanların toplumsal cinsiyet rolüne ilişkin tutumları eşitlikçi ve modern bir tavır sergiledikleri, cinsel mitlere inanma düzeylerinin düşük seviyede olduğu, homofobi düzeylerinin ise düşük düzeyde olduğu yönünde verilere ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to evaluate the approaches of mental health experts in terms of the relationship between gender roles, sexual myths and homophobia levels. Experts Working in the Field of Mental Health; When they were evaluated in terms of their knowledge level on sexual orientation, professional experience and gender, the analysis of the detectability of a direct relationship with homophobia was made. In the research, within the framework of data collection tools,“survey technique”was used as a data collection technique. With the questionnaire created on the Google form, it was aimed to reach the participants from social media and whatsapp groups containing colleague solidarity. The data were taken with 4 different forms. The“Informed Voluntary Consent Form”, which includes the demographic information of the participants, the“Gender Roles Scale”that measures the gender roles of individuals, the“Sexual Myths Scale”that detects sexual myths, and the“Hudson and Ricketts Homophobia Scale”that measures the level of homophobia were used. In our study, the sample group consists of 300 experts working in the field of mental health. 72.7% of the participants are female and 27.3% are male mental health specialists. Another point is that 1.3% of the participating mental health specialists are psychiatrists, 24.7% are psychologists, and 74% are psychological counselors; In addition, the data of the sample group in the study mostly includes the data of the psychological counselors working. Within the framework of the data obtained in the study, a moderate and negative relationship between Gender Roles Attitude Scale and Hudson and Ricketts Homophobia Scale scores, moderate and negative relationship between Gender Roles Attitude Scale and Sexual Myths Scale scores, Hudson and Ricketts Homophobia Scale and Sexual Myths. A moderate and positive relationship was found between the scale scores.