Güzel sanatlar lisesi iki boyutlu sanat atölye öğretim programları ile ders kitaplarının incelenmesi ve ders kitabı hazırlama yöntemleri
Examination of fine arts high school twodimensional art workshop teaching programs and textbook preparation methods
- Tez No: 794336
- Danışmanlar: PROF. MEHMET REŞAT BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ders kitabı, Öğretim Programı, Güzel Sanatlar, Eğitim, Sanat, Textbook, Curriculum, Fine Arts, Education, Art
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Araştırmada; Öncelikle Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye kurumunun Tarihçesi ve çalışma esasları, ders kitaplarını hazırlamadaki görevleri ile ders kitaplarının hazırlık ve inceleme süreçleri araştırılmıştır. Ardından Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2016 yılında uygulamaya konulan Güzel Sanatlar Lisesi 10.,11 ve 12. sınıf İki Boyutlu Sanat Atölye dersi öğretim programının yapısal özellikleri incelenmiştir. Bununla birlikte ders programı çerçevesinde hazırlanan İki Boyutlu Sanat Atölye öğretim programı ve ders kitabı karşılaştırılarak ders kitaplarının dersin öğretim programına uygun olarak hazırlanıp hazırlanmadığına bakılarak değerlendirilmiştir. Ayrıca 10., 11 ve 12. Sınıf İki Boyutlu Sanat Atölye ders kitaplarının bilimsel, görsel tasarım, ölçme ve değerlendirme ile dil anlatım yönünden incelenmesi sonucunda hata tespitleri yapılmıştır. Hata tespitleri yapılırken alan yazım uzmanlarının görüşlerinden, Millî Eğitim Bakanlığının hazırladığı taslak ders kitabı inceleme ölçütlerinden ve bu konu ile ilgili yönetmelikler incelenerek, ders kitabı hazırlama süreçlerine geniş bir pencereden bakılmıştır. Tez konusu kapsamında incelenen Güzel Sanatlar Lisesi İki Boyutlu Sanat Atölye ders kitapları halen okutulmaktadır. İBSA ders kitaplarının içinde barındırdığı eksik ve hatalara rağmen ders kitabı olarak kullanılması doğru bulunmamaktadır. Bunun içinde ders kitapları yönetmeliğinin kuralları çerçevesinde ders kitaplarının gün geçirmeden güncellenerek tüm hatalardan arındırılması ve eksiklerin giderilmesi yoluna gidilmelidir. Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Ders kitapları Yönetmeliğine göre bir ders kitabı beş yılda bir güncellenmelidir. Güzel Sanatlar Lisesi İBSA ders kitaplarına bakıldığında 2017 de onaylanmış olduğu görülmüştür. 2017 yılından 2023' e kadar İBSA ders kitapları beşinci senesini doldurmuştur. Bu durumda Güzel Sanatlar Lisesi 10 ,11ve 12. Sınıf İki Boyutlu Sanat Atölye ders kitaplarının vakit kaybedilmeden güncellenmesi ve tüm hatalardan arındırılması, çağın koşullarına ve öğrenci, öğretmen ve veli beklentilerine uygun hale getirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu tezde doküman analizi ve ders kitabı incelemesi yapılmış nitel araştırma yöntemleri kullanılarak elde edilen bulgular doğrultusunda, sonuca gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the research; The history, working principles of the Ministry of National Education, its duties in preparing the textbooks, the preparation and review processes of the textbooks, and the structural structure of the Fine Arts High School 10, 11 and 12th grade Two-Dimensional Art Workshop curriculum, which was put into practice in 2016 by the Ministry of National Education properties were examined. In addition, the curriculum of the Two-Dimensional Art Workshop course books prepared within the framework of the curriculum was examined, and the curriculum and the course book were compared and evaluated by looking at whether the course books were prepared in accordance with the curriculum of the course. Also 10.,11.,12. Errors were detected as a result of the examination of the 2nd Class Two-Dimensional Art Workshop coursebooks in terms of scientific, visual design, measurement and evaluation, and language expression. While detecting errors, the draft textbook review criteria prepared by the Ministry of National Education and the regulations related to this subject were examined from the opinions of the field writing experts, and the coursebook preparation processes were examined from a wide perspective. Despite the deficiencies and errors that IBSA textbooks contain, it is not considered correct to use them as a textbook. In this context, within the framework of the rules of the textbooks regulation, the textbooks should be updated without delay, and all errors should be eliminated and deficiencies should be eliminated. According to the Ministry of National Education Board of Education and Discipline Regulation on Textbooks, a textbook should be updated every five years. Fine Arts High School IBSA coursebooks were approved and started to be taught in 2017. From 2017 to 2023, IBSA textbooks entered their 6th year. In this case, it was concluded that the 10th, 11th, 12th Grade Two-Dimensional Art Workshop textbooks of Fine Arts High School should be updated without wasting time and be purified from all errors, and should be adapted to the conditions of the age and student expectations. In this thesis, document analysis and textbook analysis were carried out and qualitative research The results were obtained in line with the findings obtained by using the methods