Women's political representation in Afghanistan between 2001 and 2021
2001-2021 yılları arasında Afganistan'da kadınların siyasi temsili
  1. Tez No: 794425
  2. Yazar: FRESHTA BAHAR ABBASY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KATMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Uluslararası Toplum, Kadınların Siyasi Katılımı, Feminizm, Niteliksel Vaka Çalışması, Afghanistan, International Community, Women's Political Participation, Feminism, Qualitative Case Study
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu yüksek lisans tezi, Taliban'ın düşüşü ile Afganistan'ın ele geçirilmesi arasında Afganistan'da kadınların siyasi temsilini araştırıyor. Bu araştırmanın ana sorusu,“2001 ile 2021 yılları arasında uluslararası toplumun müdahalesiyle Afganistan'da kadınların siyasi katılımı nasıl değişti?”Bu araştırma, Afgan kadınlarının siyasi temsilini feminizm, özellikle liberal feminizm merceğinden analiz ediyor. Ayrıca, uluslararası toplumun, özellikle ABD'nin Afganistan'daki yirmi yıllık varlığının ve çabalarının ardındaki asıl amacı netleştirecektir. İlk olarak, konu teorik olarak önemlidir, çünkü kadın hakları meseleleri şu anda uluslararası ilişkiler ve güvenlik çalışmaları alanlarında en hararetle tartışılan sorulardan biridir, özellikle Afganistan örneğinde, Bonn Konferansı'ndan bu yana ekonomik, siyasi, dini, güvenlik ve sosyal durum. Dahası, Afganistan otuz yılı aşkın bir süredir devam eden siyasi istikrarsızlık, korkunç savaşlar ve yabancı istilalarla temelden sarsıldı. 1 milyondan fazla insan yerinden edildi veya yetim kaldı ve 1 milyon kadın dul kaldı. Afganistan güvensiz, çeşitli görüşlere hoşgörüsüz ve onlarca yıldır süren şiddet, toplu tahliye ve yerinden etmeler nedeniyle çekişme ve savaş içinde büyümüş yaklaşık iki kuşağa ev sahipliği yapıyor. Özellikle kadınlara yönelik şiddet ve saldırgan davranışlar Afganistan'da kabul edilen norm haline geldi. İkincisi, 2001-2021 zaman aralığı, Afganistan tarihinde, özellikle kadınların yönetime katılımı açısından çok hayati bir dönemdir, çünkü söz konusu zaman aralığında Taliban Afganistan'da gücünü kaybederek iktidarı ele geçirmiştir. Bu nedenle, bu çalışmanın temel amacı, 11 Eylül'den sonra Afganistan'da kadınların siyasi temsilini uluslararası toplumun müdahalesi üzerinden, özellikle 2001'den 2021'e kadar incelemektir. Ve hükümetin karar verme sürecini nasıl etkiledi? Bu araştırma, ikincil verilerin kullanıldığı nitel ve belgesel temelli bir durum çalışmasıdır. Bu nedenle, 2001'den 2021'e kadar belirtilen zaman aralığında Afganistan'da kadınların siyasi temsiliyle ilgili bazı belgeleri, yayınlanmış makaleleri, kitapları, ulusal ve uluslararası kuruluşların raporlarını ve haberleri gözden geçirmektedir. Çoğunlukla ikincil veri kaynaklarını analiz ederek araştırma hedeflerini karşılar. 2001 yılından bu yana, Afgan hükümeti ve uluslararası toplum, özellikle siyaset, sanayi ve sivil toplumdaki kadın liderleri desteklemek üzere kadınların koşullarını iyileştirmek için büyük meblağlarda yatırım yaptı. Karar vermede. Bununla birlikte, bu araştırma, kadın liderlerin ortaya çıkmasında önemli bir rol oynayan faktörleri, geçtiğimiz on yılları analiz ederek ortaya çıkaracak, ilgili tüm temaları açıklığa kavuşturmak ve tanımlamak için güvenilir dergiler, makaleler, web siteleri, raporlar ve haberlerden yararlanılacaktır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis explores women's political representation in Afghanistan between the fall of the Taliban and their takeover of Afghanistan. This research's main question is“How did women's political participation in Afghanistan change by the intervention of the international community between 2001 and 2021?”This research analyzes the political representation of Afghan women through the lens of feminism, especially liberal feminism, and will clarify the main aim of international coomunity, especially US behind twenty years of presence and efforts in Afghanistan. Firstly, the topic is theoretically important because women's rights issues are currently one of the most hotly debated questions in the domains of international relations and security studies, particularly in the case of Afghanistan, numerous negotiations have taken place since the Bonn Conference on the economic, political, religious, security, and social situation. Furthermore, Afghanistan has been shaken to its core by more than three decades of political instability, terrible battles, and foreign invasions. More than 1 million people were displaced or orphaned, and 1 million women were widowed. Afghanistan is unsafe, intolerant of various opinions, and home to nearly two generations who have grown up surrounded by strife and war due to decades of violence, mass evacuation, and displacements. Violent and aggressive behavior, especially against women, has become the accepted norm in Afghanistan. Secondly, from 2001 to 2021-time interval is such a vital period in Afghanistan's history, especially regarding women's participation in governance, because, in the mentioned time interval, the Taliban lost their power in Afghanistan and took over the power. Therefore, the main purpose of this study is to examine women's political representation in Afghanistan after 9/11 through the intervention of the international community, mainly from 2001 to 2021. In addition, how did women's political representation and participation in governance soar during the mentioned years, and how did it impact the government's decision-making process. This research is a qualitative and documentary-based case study, which used secondary data. Hence, it reviews some of the documents, published articles, books, national and international organizations report, and news that are related to women's political representation in Afghanistan during the mentioned time interval, from 2001 to 2021. We were able to answer research questions and meet research objectives by analyzing mostly secondary data sources. Since 2001, the Afghan government and the international community have invested large sums of money towards improving women's conditions, especially supporting women leaders in politics, industry, and civil society was among the most important programs for accelerating women's efforts in political participation and overall women's participation in decision-making. Nonetheless, this research will figure out factors that had a significant role in the emergence of women leaders, by analyzing the past decades, to clarify and describe all the related themes, reliable journals, articles, websites, reports, and news would be used.