Treat Me Justly If You Want Me to Lead: The association between perceived organizational justice and employees' leadership intentions
'Lider Olmamı İstiyorsanız Bana Adil Davranın!': Algılanan örgütsel adalet ile çalışanların liderlik niyetleri arasındaki ilişki
- Tez No: 794426
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP AYCAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: algılanan örgütsel adalet, örgütsel bağlılık, liderlik niyeti, liderin ortaya çıkması, liderlik noksanlığı, lider olma kaygıları (LOK), lider olma motivasyonu (LOM), perceived organizational justice, organizational commitment, leadership intention, leader emergence, leadership shortage, worries about leadership (WAL), motivation to lead (MTL)
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal ve Örgütsel Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada algılanan örgütsel adalet ile çalışanların mevcut kurumlarındaki lider pozisyonlarına yükselme niyetleri arasındaki bağlantı araştırıldı. Bahsedilen ilişkinin mekanizmasını keşfetmek amacıyla duygusal örgütsel bağlılık değişkeninin bu ilişkideki aracı değişken rolü test edildi. Ayrıca işbu ilişkide lider olma kaygısı (LOK) ve lider olma motivastonu (LOM) değişkenlerinin düzenleyici değişken rolü üstlenip üstlenmedikleri incelendi. Amazon Mturk platformu aracılığıyla ABD'de beyaz yakalı işçi olarak çalışan 350 katılımcı (%58 erkek, %41,4 kadın ve %0.6 diğer) araştırma için düzenlenen anket çalışmasına katıldı. Sonuçlar algılanan örgütsel adaletin çalışanların lider olma niyetlerini duygusal örgütsel bağlılık üzerinden doğrusal olarak öngördüğünü gösterdi. Ayrıca lider olma motivasyonun (LOM) algılanan örgütsel adalet ile lider olma niyeti arasındaki ilişkiyi güçlendirdiği gözlendi. Öte yandan, çalışma verisi lider olma kaygısının (LOK) bahsedilen ilişkideki düzenleyici değişken rolünü desteklemedi. Bu çalışma temelinde teorik ve pratik çıkarımlara ve gelecekte yapılabilecek çalışmalara tartışma kısmında değinildi.
Özet (Çeviri)
The present study investigated the association between employees' organizational justice perceptions and their intentions for taking a leadership role in their current organizations. In order to explore the mechanism behind this mentioned association, affective organizational commitment is integrated into the research model as a mediator variable. The moderator role of worries about leadership (WAL) and motivation to lead (MTL) in this association is also explored, hence, creating a moderated-mediation model. A total of 350 U.S. based white-collar employees (58% male, 41.4% female, and 0.6% other) are recruited as respondents through an online panel data platform (i.e., Amazon Mturk) for this survey research. The analyses showed a full-mediation model, indicating that perceived organizational justice is associated with employees' leadership intentions through affective organizational commitment. Although I found that the relationship between affective commitment and leadership intentions is stronger when the MTL level is higher, the data failed to support the hypotheses on the moderation effect of WAL. Theoretical and practical implications of these findings, and future directions are also discussed in this paper.