21. yüzyıl Afrika'sında güvenlik sorunu ve şiddet: Sudan, Somali ve Zimbabve örnekleri
Security and violence in 21st century Africa: Cases of Sudan, Somalia and Zimbabwe
  1. Tez No: 794466
  2. Yazar: AYŞEGÜL GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Afrika, Güvenlik, İç Savaş, Somali, Sudan, Şiddet, Zimbab-ve, Africa, Civil War, Security, Somalia, Sudan, Violenc, Zimbabwe
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
21. yüzyıl Afrika'sında Güvenlik Sorunu ve Şiddet: Sudan, Somali ve Zimbabve Örnekleri başlıklı bu tez çalışması, genelde Afrika kıtası özelde ise adı geçen ülkelerde ortaya çıkan çatışmaların temelleri ve nedenlerini irdelemiştir. Bu ülkelerdeki sorunun arkasında olan esas sebepler içerisinde politik, sosyal, ekonomik ve coğrafi gibi ögelere yer verilmiştir. Bu ögelerde ortaya çıkan problemlerin en kısa sürede çözüme kavuştu-rulması gerektiğinin üzerinde durulmuştur. Özetle bu tez çalışmasının konusunu, iç savaş problemlerini ele alarak Sudan, Somali ve Zimbabwe'deki farklı etnik kimliklerden top-luluklara ilişkin eşit seviyede siyasi kararların uygulamaya konmasının sürdürülebilir barış ortamına faydasını açıklayabilmek oluşturmuştur. Güvenlik ve barış uluslararası ilişkiler alanının en önemli konularını oluşturmuşlardır. Soğuk Savaş sonrası küreselleşme döne-minde uluslararası güvenliğin geleceği de uluslararası ilişkiler disiplininin odak noktası durumuna gelmiştir. Afrika'da, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu zamana, tüm gayret-lere rağmen, bir güvenlik ve barış ortamı oluşturulamamıştır. Bu olay karşısında, Afrika Birliği ve onun Barış ve Güvenlik Komisyonu da Afrika'da uzlaşmazlıkların çözüme ulaştırılarak barış ve güvenliğin oluşturulması hedefiyle önemli gayretler göstermiştirler. Bu bağlamda, Afrika Birliği ile Birleşmiş Milletler'in barış koruma operasyonları söyle-nebilir. Afrika'da pek çok problem, ülkeler arasındaki anlaşmazlıklardan ve ülkelerin kendi iç olaylarından kaynaklanmıştır. Bu çalışma; 21. yüzyıl Afrika'sında Güvenlik Sorunu ve Şiddet: Sudan, Somali ve Zimbabve Örnekleri kapsamında Sudan, Somali ve Zimbabve'de yaşanan sorunlarla ilgili bilgiler derlemeyi amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis, titled Security Problem and Violence in 21st Century Africa: Exam-ples of Sudan, Somalia and Zimbabwe, examined the bases and causes of conflicts in the African continent in general and the aforementioned countries in particular. Ele-ments such as political, social, economic and geographical are included in the main rea-sons behind the problem in these countries. It was emphasized that the problems arising in these elements should be resolved as soon as possible. In summary, the subject of this thesis is to be able to explain the benefits of the implementation of political decisions on an equal level regarding communities from different ethnic identities in Sudan, Somalia and Zimbabwe for a sustainable peace environment by addressing the problems of civil war. Security and peace have constituted the most important issues in the field of inter-national relations. In the post-Cold War era of globalization, the future of international security has also become the focus of the discipline of international relations. Despite all efforts, an environment of security and peace has not been established in Africa since the end of the Cold War. In the face of this event, the African Union and its Peace and Security Commission have made significant efforts to establish peace and security by resolving conflicts in Africa. In this context, peacekeeping operations of the African Union and the United Nations can be mentioned. Many problems in Africa have arisen from conflicts between countries and from their own internal events. This work; Securi-ty Issue and Violence in 21st Century Africa: Sudan, Somalia and Zimbabwe Cases aimed to compile information about the problems experienced in Sudan, Somalia and Zimbabwe.