Avrupa kimliğinin göçmen krizi: Almanya'da aşırı sağ siyasetin yükselişi örneği
European identity's migrant crisis: The case of the rise of far-right politics in Germany
  1. Tez No: 794472
  2. Yazar: EBRU GÖGERÇİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF BEHİÇ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa, Almanya, Aşırı Sağ, Müslüman Karşıtı Irkçılık, Göçmenler, Europe, Germany, Extreme Right, Anti-Muslim Racism, Immigrants
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
II. Dünya Savaşı, tüm dünyayı etkileyen, çok sayıda insanın hayatını kaybettiği, yerleşim alanlarının yıkıldığı, sosyal, ekonomik ve politik anlamda büyük değişikliklerin yaşandığı bir dönem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yıkıcı sonuçlar, büyük göç akınlarının yaşanmasına sebep olmuştur. Bu göç hareketleri, II. Dünya Savaşı sonrasında Avrupa ve diğer bölgelerde büyük bir nüfus değişikliğine yol açtı. Gerçekleşen göç hareketleri ve misafir işçi statüsü ile de kaybedilmiş olan iş gücünü geri kazanmak amacıyla göçmenlere kapıların açılması da bu nüfus hareketliliğinde etkili olmuştur. Bununla beraber 1973 yılında gerçekleşen Petrol Krizi ile beraber de alt üst olan ekonomik dengeler göç hareketlerini etkileyen bir diğer önemli olay olmuştur. Fakat 11 Eylül 2001 yılında İkiz Kulelere yapılan saldırının ardından tüm dünya için bir dönüm noktası gerçekleşmiş, göçmenler artık birer öteki ve tehdit olarak algılanmaya başlamıştır. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, özellikle 2015 yılından itibaren büyük bir göçmen kriziyle karşı karşıya kalmıştır. Bu dönemde, birçok insanın İslam dünyası ve Afrika'dan Avrupa'ya göç etmeye başlamasıyla birlikte, AB ülkelerinde büyük bir göçmen akını yaşanmıştır. Bu göçmenlerin büyük bir kısmı yaşadıkları ülkelerdeki iç savaşlar ve ekonomik krizlerden kaçarak Avrupa'ya gelmişlerdir. Bu durum, Almanya gibi bazı AB ülkelerinde aşırı sağ partilerin popülaritesini artırmış ve bu partilerin söylemlerinde göçmenleri hedef alan ifadeler kullanılmaya başlanmıştır. Bu tür söylemlerin kullanılması zamanla halk tarafından da karşılık bulmaya başlamış, aşırı sağ partilerin desteklenmesine ve yükselişine neden olmuştur. Gününüzde ise Almanya'da aşırı sağ siyasetin yükselişi konusunda endişe duyulmaktadır. Bu endişe, aşırı sağ partilerin Almanya'daki yükselişinin yalnızca göçmenleri hedef alan söylemleri değil, aynı zamanda bazı kamu hizmetlerini kısıtlamayı ve hatta insan haklarını ihlal etmeyi amaçlayan politikaları da içermesinden kaynaklanmaktadır. Bu durum, Avrupa kimliği açısından oldukça endişe vericidir. AB, insan haklarının korunmasına ve özgürlüklerin geliştirilmesine dayalı bir kuruluş olarak kurulmuştur. Ancak aşırı sağ siyasetin yükselişi, bu değerleri tehdit etmektedir. Bunun en net örneği, Almanya'da aşırı sağ siyasi hareketlerin yükselişiyle birlikte ülkede yaşayan göçmenlerin yaşadığı problemlerin daha da artmasıyla görülmektedir. Göçmen sayısının fazla olması, iş bulma ve barınma gibi temel konularda ciddi sıkıntılar yaşanmasına neden olurken aşırı sağ grupların yürüttüğü propaganda faaliyetleri de göçmenlerin bu sıkıntılarını daha da büyütmektedir. Bu durumlar, Alman halkında da göçmenlere karşı ciddi bir tepkinin oluşmasına neden olmuştur. Özellikle aşırı sağcı partilerin propaganda yaptığı bölgelerde, göçmenler karşıtlığı artmıştır. Bu durum, aşırı sağcı partilerin oy oranlarında yaşanan yükselişle de açıkça görülmektedir. Sonuç olarak, Almanya'da aşırı sağ siyasetin yükseliş yaşaması göçmen krizi sürecinde yaşanan olayların bir neticesidir. Avrupa'nın güçlü ülkesi Almanya'nın mültecileri kabul eden cömert tutumu, Avrupa'nın farklı ülkelerinde aşırı sağcı partilerin propaganda faaliyetlerinin ve göçmen karşıtlığının artmasına yol açmıştır. Bu durum, AB ülkeleri için de bir uyarı niteliğinde olup göçmen krizi sürecinde geliştirilecek politikalarda daha hassas olunması gerektiğini göstermektedir. Bu bağlamda, çalışmada Almanya özelinde aşırı sağ siyasetin yükselişi ve Avrupa kimliğinin göçmen kriziyle nasıl bir etkileşim içinde olduğu konusuna açıklık getirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
II. World War II is a period that affected the whole world, many people lost their lives, settlements were destroyed, and great social, economic and political changes were experienced. These devastating results have led to massive migration flows. These migration movements, II. After World War II, it led to a massive population change in Europe and other regions. The immigration movements and the guest worker status, and the opening of the doors to immigrants in order to regain the lost labor force has also been effective in this population mobility. However, the economic balances, which were turned upside down with the Oil Crisis in 1973, became another important event that affected the migration movements. However, after the attack on the Twin Towers on September 11, 2001, a turning point has occurred for the whole world and immigrants have begun to be perceived as the other and as a threat. The European Union (EU) countries have faced a major migrant crisis in recent years. The migrant crisis largely started in 2015. During this period, there was a large influx of immigrants in EU countries, with many people starting to migrate from the Islamic world and Africa to Europe. Most of these immigrants came to Europe by escaping from the civil wars and economic crises in the countries they live in. This situation has increased the popularity of far-right parties in some EU countries such as Germany, and expressions targeting immigrants have begun to be used in the discourses of these parties. The use of such rhetoric began to be responded to by the public over time, and led to the support and rise of far-right parties. Today, there is concern about the rise of far-right politics in Germany. This concern stems from the fact that the rise of far-right parties in Germany includes not only rhetoric targeting immigrants, but also policies aimed at restricting some public services and even violating human rights. This situation is very worrying for European identity. The European Union was established as an organization based on the protection of human rights and the promotion of freedoms. However, the rise of far-right politics threatens these values. The clearest example of this is seen with the rise of far-right political movements in Germany, and the problems experienced by immigrants living in the country have increased. While the high number of immigrants causes serious problems in basic issues such as finding a job and housing, the propaganda activities carried out by far-right groups aggravate these problems of immigrants. These situations caused a serious reaction against the immigrants in the German people. Especially in regions where far-right parties are making propaganda, opposition to immigrants has increased. This situation is clearly seen with the increase in the voting rates of far-right parties. As a result, the rise of far-right politics in Germany is a result of the events experienced during the migrant crisis. The generous attitude of Germany, the powerful country of Europe, which accepts refugees, has led to an increase in propaganda activities of far-right parties and anti-immigrant sentiment in different countries of Europe. This situation is also a warning for the European Union countries and shows that it is necessary to be more sensitive in the policies to be developed during the migrant crisis. In this context, the study aims to clarify the rise of far-right politics in Germany and how European identity interacts with the immigrant crisis.