Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran hastaların hizmet memnuniyetinin değerlendirilmesi
Evaluation of the service satisfaction of patients applicing to Aydin ​​Adnan Menderes University Educational Family Health Center
  1. Tez No: 794473
  2. Yazar: DAMLA DAMAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKAY BAŞAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Aile Sağlığı Merkezi, Hasta memnuniyeti, EUROPEP-Tr
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş ve Amaç: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran hastaların memnuniyet düzeyi ve memnuniyeti etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Buradan hareketle elde edilen verilerin kaliteli sağlık hizmeti sunulması konusunda yararlı bilgiler sağlaması beklenmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışma dönemi içinde Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran 18 yaş ve üzeri tüm hastalara ulaşılması hedeflenmiştir. Altı ay içinde beklenen 2500 hasta görüşmesini evren alarak, %80 prevalans, 0,05 alfa ve 0,03 örnekleme hatası ile en az 537 kişiye ulaşılması öngörülmüştür. Çalışmanın yapıldığı 1 Mart 2022 - 31 Ağustos 2022 tarihleri arasında Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul edip anket dolduran 579 hastadan 37'sinin veri formu eksik olduğu için çalışmaya alınmamıştır. Çalışmaya alınma ölçütlerini karşılayan 542 hasta ile çalışma tamamlanmıştır. Çalışmaya katılmayı kabul edenlere aydınlatılmış onam imzalatılmış, sonrasında anket formunun sosyodemografik bilgileri içeren kısmı doldurulmuştur. Ardından da hastalardan aldıkları sağlık hizmetlerini değerlendiren EUROPEP-Tr memnuniyet ölçeği kısmını kendilerinin doldurmaları istenmiştir. Elde edilen veriler SPSS 18.0 veri tabanına girilerek istatistiksel değerlendirmeler yapıldı. Tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra gruplar arası karşılaştırmalarda sayısal değişkenler için Student t testi, ANOVA testi, kategorik değişkenler için Ki kare ve sayısal değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesi için ise Pearson Korelasyon Analizi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05). Sonuç: Birinci basamak aile hekimliği hizmetleri sunan sağlık merkezlerinin hasta memnuniyet düzeylerini bilmeleri hizmet kalitesinin artırılması açısından önemlidir. Düzenli yapılacak değerlendirmeler, hasta memnuniyetinin düşük olduğu alanların saptanması ve geliştirilmesi açısından her sağlık merkezi için hastalarının memnuniyeti üzerine geribildirim alma fırsatıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: It was aimed to determine the satisfaction level of patients who applied to Aydın Adnan Menderes University Education Family Health Center and the factors affecting satisfaction. It is expected that the data obtained from this point will provide useful information on the provision of quality health care. Materials and Methods: It was aimed to reach all patients aged 18 and over who applied to the Education Family Health Center during the study period. It was predicted to reach at least 537 people with 80% prevalence, 0.05 alpha and 0.03 sampling error, by taking the expected 2500 patient interviews as a population within six months. 37 of 579 patients who applied to the Education Family Health Center between March 1, 2022 and August 31, 2022, when the study was conducted, accep-ted to participate in the study and filled out the questionnaire, were not included in the study because the data form was missing. The study was completed with 542 patients who met the inclusion criteria. Informed consent was signed by those who accepted to participate in the study, and then the part of the questionnaire containing sociodemographic information was filled. Afterwards, patients were asked to fill in the EUROPEP-Tr satisfaction scale, which evaluates the health services they receive. The obtained data were entered into the SPSS 18.0 database and statistical evalua-tions were made. In addition to descriptive statistics, Student's t test and ANOVA test were used for numerical variables, Chi-square for categorical variables and Pear-son Correlation Analysis for determining the relationship between numerical variab-les.