Torunlar köyünün soyo-kültürel yapısı: Bir monografi çalışması
Socio-cultural structure of Torunlar village: A monographic study
- Tez No: 794489
- Danışmanlar: PROF. DR. REŞAT AÇIKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Torunlar köyü, köy, köylü, monografi, köy monografisi, Torunlar village, village, villager, monograph, village monograph
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu tez, Torunlar köyüyle ilgili bir monografi çalışmasıdır. Çalışma; Torunlar köyünün toplumsal yapısını, aile, eğitim, din, sağlık gibi kurumsal yapılarını ve köyün sosyo-kültürel dokusunu ayrıntılarıyla betimlemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada ayrıca köyün sosyo-kültürel yapısında meydana gelen değişimler de resmedilmeye çalışılmıştır. Çalışmada monografi yöntemine başvurulmuştur. 20'si erkek ve 25'i kadın katılımcıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Mülakat görüşmeleri ses kaydı alınarak yazılı hale getirilmiştir. Elde edilen bulgu ve gözlemlerin analizi için çalışmada 8 tema oluşturulmuştur. Bu temalar içerisinde araştırmada köydeki ekonomik ve sosyal yaşam, göç, aile ve komşuluk ilişkileri, tarım ve hayvancılık, geçim kaynakları, halkın köye yönelik beklentileri, köy sorunları gibi birçok alan yer almıştır. Elde edilen bulgu ve gözlemler monografi yöntemi ışığında yorumlanarak betimlenmiştir. Köyde yaşanan göçlerin sosyal yapıyı etkilediği, azalan nüfusla birlikte köyün toplumsal ve kültürel yapısında değişimlerin olduğu gözlemlenmiştir. Köyde yaşanan toplumsal değişim ve kitle iletişim araçları; gelenek göreneklerin etkisini yitirmesine neden olmuştur. Aynı şekilde makineleşme ve teknolojik gelişmelerin köyün ekonomik yapısını etkilediği görüşmeler neticesinde elde edilmiştir. Ulaşılan diğer bir sonuç ise köyün sosyo-kültürel yapısında meydana gelen değişimlerin gündelik hayatın ritüel ve aktivitelerinde, gelenek ve göreneklerinde değişimlere yol açtığıdır. Sonuç olarak köyde zaman içerisinde yaşanan değişimlerin köyün toplumsal, kültürel ve kurumsal yapılarının işleyişini etkilediği elde edilen bulgularla tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis is a monograph about Torunlar village. Study; It aims to describe the social structure of Torunlar village, its institutional structures such as family, education, religion, health, and the socio-cultural texture of the village in detail. The study also tried to portray the changes in the socio-cultural structure of the village. The monograph method was used in the study. Semi-structured interviews were conducted with 20 male and 25 female participants. Interview interviews were audio-recorded and transcribed. In order to analyze the findings and observations, 8 themes were created in the study. Among these themes, many areas such as economic and social life in the village, migration, family and neighborly relations, agriculture and animal husbandry, livelihoods, expectations of the people towards the village, and village problems were included in the research. Obtained findings and observations were interpreted and described in the light of monograph method. It has been observed that the migrations in the village affect the social structure, and there are changes in the social and cultural structure of the village with the decreasing population. Social change in the village and mass media; traditions have lost their influence. Likewise, it was obtained as a result of the negotiations that mechanization and technological developments affected the economic structure of the village. Another conclusion reached is that the changes in the socio-cultural structure of the village lead to changes in the rituals and activities of daily life, traditions and customs. As a result, it has been determined with the findings that the changes in the village over time affect the functioning of the social, cultural and institutional structures of the village.