Afganistan'da ulus devletleşme, kimlik ve aidiyet
Nation state, identity and belonging in Afghanistan
- Tez No: 794490
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN TECİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Afghanistan, Modernization, Nation State, Identity, Belonging
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışmanın temel amacı; mevcut toplumsal anominin temelleri ve Afganistan‟ın ulusal kimlik krizi, bir ulus-devletleşme süreci olarak Afganistan‟ın siyasi, ekonomik, kültürel, sosyal ve eğitimsel sorununun neden-sonuç ilişkisi bağlamında incelemektedir. Bu çalışmada Afganistan‟ın kurumsallaşamamasının nedeni savaş ve dış müdahaleden ayrı milletleşememesinde aranmıştır. Bu çalışmada, araştırma konusu uygunluğuna göre arşivin taranması; kitaplar, tezler, makaleler, raporlar, sosyolojik gözlem ve akademik belgeler incelenmek üzere hazırlanmıştır. Afganistan‟da uzun yıllardan beri süregelen ulus-devlet projesinin etnik çatışmaların tetikleyicisi olduğu analiz edilmeye çalışılmıştır. Ulus-devlet merkeziyetçi ideolojisinin uygulanmasına da dikkat çekilmiştir. Afganistan‟ın ulusal kimliğinin oluşmasının önündeki engellerden birinin çok kültürlülük ve dilsel farklılıkların olduğu görülmüştür. Konunun hassasiyeti nedeniyle çok az araştırma yapılmış ve araştırma sadece etnik çatışmaların siyasi boyutuna odaklanmıştır. Bu çalışmada, Afganistan‟ın tarihsel süreçte modernleşme çabası anlatılmaktadır. Modernleşme hareketi ile başlayan ulus-devletleşme sürecinde, ulus kimliğin oluşumu ve Afgan kimliğine aidiyet duygusu; siyasi, sosyo-kültürel boyutları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Afganistan‟ın konjonktürel tarihi, batılılaşma, komünizm, İslami hareketler ve demokrasi sürecindeki dönüşümün bireysel ve toplumsal etkileri değerlendirilmiştir. Etnik ve kabilecilik bakış açısına sahip olan liderlerin toplumun değil devletin gücünü kullanarak kendi çıkarlarının peşinde oldukları açıklanmaya çalışılmıştır. Modern ulus-devletin millileştirilmesi, Afganların kimlik aidiyet algısı bilimsel tartışmalara yeni yol haritası açacağı ve çıkış noktası olarak radikalizm, milliyetçilik ve etnik kimlik çatışmasının görünmeyen tarafı açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çalışma Afganistan‟da devam eden etniksel ve mezhepsel savaşın siyasi, sosyal ve kültürel bileşenleri hakkında yürütülen sosyolojik bir analizi içeren özgün bir çalışmadır. Anahtar Kelimler: Afganistan, Modernleşme, Ulus Devlet, Kimlik, Aidiyet
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the foundations of current social anomie and Afghanistan's national identity crisis in the context of cause-effect relationship of Afghanistan's political, economic, cultural, social and educational problem as a nation-state process. The reason why Afghanistan could not be institutionalized was sought in the fact that it could not become a nation apart from war and foreign intervention. Next to scanning the archive and examining books, theses, articles, reports related to the subject, sociological observations and academic documents have been done. The focus of this article mainly lies on the nation-state project that has been going on for many years in Afghanistan is the trigger of ethnic conflicts. Attention was also drawn to the implementation of the nation-state centralist ideology. According to one opinion, the obstacles to the formation of Afghanistan's national identity are multiculturalism and linguistic differences. Due to the sensitivity of the subject, little research was possible about the political dimension of ethnic conflicts. Furthermore, Afghanistan's modernization effort in the historical process is explained. In the nationstateization process that started with the modernization movement, the formation of national identity and the feeling of belonging to Afghan identity; political, socio-cultural dimensions have been tried to be revealed. The cyclical history of Afghanistan, westernization, communism, Islamic movements and the individual and social effects of the transformation in the democracy process were evaluated. Indeed, leaders with an ethnic and tribal background, mainly aim to govern by state-power instead of public support. The nationalization of the modern nation-state, the Afghans' perception of identity, shed light on new scientific debates. The hidden side of radicalism, nationalism and ethnic identity conflict as a starting point are other topics investigated. This study is an original study that includes a sociological analysis of the political, social and cultural components of the ongoing ethnic and sectarian war in Afghanistan.