Toplum temelli turizmin kadınların güçlendirilmesindeki rolü: Beypazarı örneği
The role of community-based tourism in women empowerment: The case of Beypazarı
  1. Tez No: 794540
  2. Yazar: RABİA ÖZHAN IRGAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA ÖZDEMİR AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Toplum, Toplum Temelli Turizm, Kadınların Güçlendirilmesi, Community, Community-Based Tourism, Women's Empowerment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Toplum temelli turizm alternatif turizmin gelişmesi ile ortaya çıkmıştır. Toplum temelli turizm, yerel halkın ve toplum üyelerinin çoğunluğunun turizme katılması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu kavram, yerel toplulukların ekonomik, sosyal ve çevresel ihtiyaçlarını giderebilecek bir kavram olarak görülmektedir. Bu araştırmada toplum temelli turizmin kadınların güçlendirilmesindeki rolünü değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu kapsamda, araştırmanın evreni Ankara /Beypazarı'nda toplum temelli turizm hizmeti sunan tüm kadınlardan; örneklem grubu ise Beypazarı'nda toplum temelli turizm hizmeti sunan 20 kadından oluşmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden faydalanılmış olup, veriler yarı yapılandırılmış mülakat tekniği ile toplanmıştır. Kadınlar ile gerçekleştirilen mülakatlar kapsamında, kadınlara 6'sı tanımlayıcı ve 7'si görüşme olmak üzere toplam 13 soru yöneltilmiştir. Verilerden elde edilen sonuçlar, toplum temelli turizmin kadınların güçlenmesinde önemli bir role sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Community-based tourism has emerged with the development of alternative tourism. Community-based tourism emphasises that the majority of local people and community members should participate in tourism. This concept is seen as a concept that can meet the economic, social, and environmental needs of local communities. This study, it is aimed to evaluate the role of community-based tourism in women's empowerment. In this context, the population of the research consists of all women who provide community-based tourism services in Ankara/Beypazarı; the sample group consists of 20 women who provide community-based tourism services in Beypazarı. Qualitative research methods were utilised in the study and data were collected through semi-structured interviews. Within the scope of the interviews conducted with the women, a total of 13 questions, 6 of which were descriptive and 7 of which were interview questions, were asked. The results obtained from the data show that community-based tourism has an important role in women's empowerment.