Uluslararası ve geçici koruma altındaki yabancıların uyum stratejilerine ilişkin nitel bir araştırma: Afyonkarahisar ili örneği
A qualitative research on adaptation strategies of foreigners under international and temporary protection: The case of Afyonkarahisar province
  1. Tez No: 794619
  2. Yazar: SONGÜL ALKAN AYKAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Entegrasyon, Bütünleşme, Taktik, Direniş, Migration, Integration, Social Cohesion, Tactic, Resistance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Türkiye'ye yönelen kitlesel ve bireysel göç hareketleri göçmenin ev sahibi toplumla bütünleşme sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Bu bütünleşme sürecini uyum olarak tanımlayan Türkiye, bu kavram ile göçmenin hayatını idame ettirecek yapısal sorunlara çözümler getirmekte iken göçmenin sosyo-kültürel entegrasyonunu kendi yeteneklerine bırakmaktadır. Belirli bir entegrasyon süreci takip etmeyen göçmen için yerli halkla ilişkilerinde gözetilmesi gereken ilk ilke kendi faydasıdır. Bu nedenle göçmenin ev sahibi toplumla bütünleşmesi gündelik yaşamın karmaşası ve belirsizliğinde egemen toplumsal yapının değerlerini ve yöntemlerini kullanarak geliştirdiği davranışlarla gerçekleşir. Michel de Certeau buna taktik adını vermektedir. Egemen toplumsal yapı içerisinde öteki ve yabancı olarak görülen göçmenin geçici ve değişken taktikler kullanarak ilişkilerini sürdürmesi egemen toplumsal yapıya karşı bir direniş olarak da okunabilir. Bu araştırmanın amacı göçmenin ev sahibi toplumla gündelik ilişkilerinde kendi tecrübelerinden hareketle geliştirdiği entegrasyon taktiklerini ve bu taktiklere göçmenin ait olduğu statünün etkisini keşfetmektir. Nitel araştırma yöntemi ile yürütülen bu çalışmada fenomenoloji deseni kullanılmış ve 9'u geçici koruma, 9'u uluslararası koruma statüsünden olmak üzere 18 kişi ile derinlemesine yüz yüze görüşme ve gözlem teknikleri kullanılmıştır. Elde edilen veriler Maxqda Nitel veri analiz programı ile analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda göçmenin taktiklerini etkileyen unsurlar belirlenmiş ve uluslararası koruma statüsündeki göçmenin taktiklere daha çok başvurduğu görülmüştür. Araştırmadan elde edilen verilerden hareketle göçmenin taktiksel ve tepkisel bu entegrasyon deneyimi reaksiyonel entegrasyon olarak tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Individual and mass migration movements to Türkiye bring about the problems of integration between migrant and host community. Describing the integration process as cohesion, Türkiye finds a way out for structural problems which migrants are to survive while it leaves them the socio-cultural integration into their capabilities. For migrants who do not follow a specific integration process, the first principle for the relationship between them and local people is their own benefit. For that reason, the integration of the immigrant with the host society takes place through the behaviors she develops by using the values and methods of the dominant social structure in the chaos and uncertainty of daily lives. Michel de Certeau named this as“tactic”. Seeing migrants as other and foreign in dominant social structure, continuing relations with temporary and variable tactics could also regarded as a boycott against dominant social structure. The aim of the study is to explore the tactics which migrants develop through own experiences with host community in causal relationship and the effect of migrant status on these tactics. In this study, which was carried out with the qualitative research method, a phenomenological research pattern was used and in-depth face-to-face interviews and observation techniques were conducted with 18 people of 9 of whom was under temporary protection status and the other 9 was under international protection status. The data obtained was analysed through Maxqda data analysis program. As a result of analysis, the factors which effect migrants' tactics were found out and seen that the migrants who are international protection status were tend to be more to apply tactics. Based on the data obtained from the research, tactical and responsive integration experiences of migrants is defined as reactional integration.