Cultural hegemony under totalitarian regimes: The Syrian cinema post 2011
Totaliter rejimler altında kültürel hegemonya: Suriye sineması sonrası 2011
- Tez No: 794643
- Danışmanlar: Assoc. prof. Dr. TOLGA HEPDİNÇLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Hegemonya, totaliter rejim, siyaset, iktidar rejimi, muhalefet, Hegemony, Totalitarian regime, Politics, Ruling regime, Opposition
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Esad rejimi (Baas Partisi), 50 yılı aşkın bir süredir (1970'den beri) iktidarda kalırken, kurumlarıyla temsil edilen, ideoloji ve egemenliği bahane ederek hayatın her alanını kontrol altına almıştı. Sinema sektörü, Suriye Hükümeti'nin sert ve diktatör yönetimi nedeniyle sadece hükümet yanlısı bir tavır içinde olmak zorunda bırakılıyor ve rejimin kendi imajını parlatmak veya nüfusun belli kesimleri etkilemek için kullanılıyordu. Buna istinaden Suriye' de muhalif veya bağımsız bir sinemadan söz etmek mümkün değildi .Ekonomi, siyaset, edebiyat ve sanatta olduğu gibi sinema da, Suriye hükümetinin iktidarı kontrol etme araçlarından biriydi ve dolayısıyla sinema üzerinden siyaset yaparak iktidarın ideolojisini empoze etmek rejim için harika bir yoldu. Bu süreç 2011 yılında başlayan iktidar karşıtı halk protestolarına karşılık olarak hükümetin kendi bakış açısına hizmet edecek filmler göstermesi ile devam etmişti. Vardığım nihai sonuç, film yapımcılarının iktidardaki rejimin değerini yükseltip muhalefetin değerini düşürerek dolaylı ve doğrudan siyasi meseleleri gündeme getirdiğidir.
Özet (Çeviri)
Due to the lack of independent and private cinema in Syria, the government has taken control of the media in general and the cinema industry in particular. The government uses media, particularly cinema, to polish its image and establish the collective awareness of citizens in a way that serves its objectives of influencing the largest segment of the population. Like any other totalitarian regime, the Syrian regime aspiration to invest in cinema is obvious, as it seeks to polish its image through it, and to constitute the collective awareness of citizens in a way that serves its objectives in influencing the largest segment of society. While remaining in power for over 50 years (since 1970), the Assad regime (the Baath Party), represented by its institutions, controlled all aspects of life, using ideology and sovereignty as an excuse to impose this control. Economy, politics, literature, art, and even cinema, were the tools of the Syrian government to control and increase power, so this research focuses on the cinema and politics, and the way to impose ideology and power over art; use it to serve the ruler, especially after 2011, and the popular protests that erupted against the regime. In return, the government screened a series of films to serve its point of view. The final result I have reached is that the filmmakers raised political issues indirectly and directly by raising the value of the ruling regime and decreasing the value of the opposition.