Estimate the silver nanoparticles as therapeutic agent against anaerobic bacteria isolated from patients with diarrhea
İshalli hastalardan izol edilen anaerobik bakteriye karşı terapötik ajan olarak gümüş nanopartikleri tahmin edilmesi
- Tez No: 794660
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KARAYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Gümüş nanopartiküller, C. difficile, Aztreonam, Antibiyotik direnci, Silver nanoparticles, C. difficile, Aztreonam, Antibiotic resistance
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Gümüş nanopartiküller, mevcut araştırmada C. difficile'ye karşı test edildi. Kerkük Şehri Azadi Hastanesi'nde Eylül 2021 - Nisan 2022 tarihleri arasında doktor gözetiminde toplam (128) hasta araştırmaya dahil edildi ve her hasta ile mülakat yapıldı. Toplam 128 numuneden 82'si (yüzde 64.06) erkek ve 46'sı (yüzde 35.94) kadın olmak üzere ishal gaita numunesi vardı. Gaita numunelerinin %47'sinde bakteri üremesi tespit edildi. Çalışma verilerine göre, toplam 128 ishal gaita numunesinden 82 erkek numune ve 46 kadın numunesi bulunmaktaydı. Ayrıca bulgulara göre 61 gaita numunesinde (yüzde 47,7) bakteri üremesi pozitif çıktı. C. difficile için duyarlılık testi, Aztreonam'ın %40 direnç oranına ve Tobramisin'in %33,33 direnç oranına sahip olduğu bariz bir antibiyotik direnci ortaya koydu. Antibiyotik direnci Trimetoprim için yüzde 26.26, tek başına Ampisilin için yüzde 46.66 olarak saptandı. Son olarak, Deoxycline kullanıldığında, yüksek düzeyde antibiyotik direnci gözlemlendi (yüzde 86.66). Öte yandan, ampisilin konjuge gümüş nanopartiküller kullanıldığında, inhibitör bölgenin genişliği daraldı. Bu araştırma sonucunda ampisilin konjuge gümüşün C. difficile'ye karşı anti-bakteriyel özelliklere sahip olduğu söylenebilir. 2022, 47 sayfa
Özet (Çeviri)
Silver nanoparticles were tested against C. difficile in the present investigation. At Azadi Hospital in Kirkuk City, a total of (128) patients were included in the research from September 2021 to April 2022, under physician supervision, and each patient was interviewed. There were 82 (64.06 percent) male and 46 (35.94 percent) female diarrhoea stool specimens out of 128 total specimens. Bacterial growth was detected in 47% of stool samples. There were 82 male samples and 46 female samples out of the total of 128 diarrhea stool samples, according to the study data. In addition, 61 stool samples (47.7 percent) tested positive for bacterial growth, according to the findings. The susceptibility test for C. difficile indicated a distinct antibiotic resistance, with Aztreonam having a 40% resistance rate and Tobramycin having a 33.33% resistance rate. Antibiotic resistance was found to be 26.26 percent for Trimethoprim and 46.66 percent for Ampicillin alone. Finally, when Deoxycline was used, the high level of antibiotic resistance was shown (86.66 percent). On the other hand, when ampicillin conjugated silver nanoparticles were used, the inhibitory zone's width shrank. As a result of this research, it can be said that ampicillin conjugated silver possesses antibacterial properties against C. difficile. 2022, 47 pages