Topolojik kategorilerde noktada ve genelde T_4 objeler
Topological categories at point and generally T_4 objects
  1. Tez No: 794716
  2. Yazar: HAYRETTİN ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER KULA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Topolojik kategori, süzgeç yakınsak uzaylar, Cauchy uzayları, T_4 uzaylar, Topological category, Cauchy spaces, filter convergence spaces, T_(4 ) spaces
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tezin amacı, lokal T_4 ve T_4 Cauchy uzayları ve süzgeç yakınsak uzayları lokalde ve genelde karakterize etmek ve aralarındaki ilişkileri irdelemektir. Bu tez beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, diğer bölümlerde kullanılacağımız kategori, fanktor, topolojik fanktor, başlangıç ve bitiş kaldırmaları, öz süzgeç, diskre ve indiskre objeler kavramları verildi. İkinci bölümde, FCO ve CHY kategorilerinin tanımları verildi. Bu kategorilerin topolojik kategori oldukları gösterildi. Ayrıca başlangıç ve bitiş kaldırmaları, diskre ve indiskre yapılar araştırıldı. Üçüncü ve dördüncü bölümde, T_4 Cauchy uzayları ve T_4 süzgeç yakınsak uzayları hem lokalde hem de genelde karakterize edildi. Beşinci bölümde, tezde elde ettiğimiz sonuçlar değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to characterize local T_4 and T_4 Cauchy spaces and filter convergence spaces and to examine the relationships between thems. This paper consists of five chapters. In the first chapter, the concepts initial and final lifts, discrete and indiscrete objects, topological functor, and filter will be used in other parts were presented. In the second chapter, the categories FCO and CHY were defined and it was show that these categories are topological categories. Moreover, initial, final lift, discrete and indiscrete structures were investigated. In the third and fourth chapter, T_(4 ) Cauchy space and T_(4 )filter convergence spaces were characterized both at the local and in general. In the fifth chapter, the results obtained in the thesis were evaluated.