Sinema temsilleri üzerinden 1968 sonrası işçi mücadelesini konu alan filmlerin medya polis işçi ve grev temsilleri bağlamında analizi
Analysis of the films about the past-1968 workers struggle in the context of media, police, workers and walkout themes
- Tez No: 794860
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUR BEDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: işçi sınıfı, emek, grev, sinema, working class, labor, walkout, cinema
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada sinema temsilleri üzerinden 1968 sonrası işçi sınıfı mücadelesini konu alan filmlerde medya polis grev gibi olguların temsillerini eleştirel söylem analizi yöntemiyle değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu bağlamda araştırma örneklemine aynı dönemlerde çekilmiş üç farklı ülkenin üç farklı sinema filmi dahil edilmiştir. Araştırma toplamda dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm araştırmanın genel hatlarının çizildiği ve genel özelliklerinin açıklandığı giriş bölümüdür. İkinci bölüm sınıf, işçi sınıfı, grev, medya, polis olgularının açıklandığı, araştırmanın kavramsal çerçevesinin aktırıldığı bölümdür. Üçüncü bölümde araştırmanın evrenine seçilen filmlerin özeti ve analizine yer verilmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise araştırmanın varsayımları eleştirel söylem analizi yöntemiyle incelenmiştir. Araştırma sistematik bir hale getirilerek filmler de aktarılmak istenilen söylem analiz edilmiştir. Farklı ülke sinemalarında seçili olguların işçi sınıfı yansımaları üzerinden benzer şekillerde temsil edilip aktarıldığı görülmüş, bu bulgular sonuç bölümüne yansıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to evaluate the representation of subjects like media, police, walkout etc. which movies about the struggle of worker class after 1968 as topic. Therefore three different cinema movies from three different countries shot at the same term are discussed in the research universe. The research has four chapters at total. First chapter is the intro part which the general lines and features of research are stated. Second chapter is the explanation part of this research's concept framework and subjects such as class, working class, walkout, media, police. In third chapter, analysis and reviews of the films selected for the research universe are taken place. In the fourth and also the last chapter, the assumptions of the research were examined with the critical discourse analysis method. The research was systemati̇zed and the discourses which are intended to be told in the movies were analyzed. It has been seen that the facts chosen from the different country cinemas were told and represented in similiar ways through the reflections of the working class and these findigs are reflected in the conclusion part.