Evaluation of satisfaction levels of foreign patients in university hospitals with the SERVQUAL Scale
Üniversite hastanelerinde yabancı hastaların memnuniyet düzeylerinin SERVQUAL Ölçeği ile değerlendirilmesi
- Tez No: 794903
- Danışmanlar: PROF. DR. YETER DEMİR USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Hasta Memnuniyeti, Hizmet Kalitesi, Sağlık, Sağlık Turizmi Servqual Ölçeği, Health, Health Tourism, Patient Satisfaction, SERVQAL Scale, Quality of Health Service
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Sağlık turizmi, sağlığın korunması, geliştirilmesi ve hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla ikamet edilen yerden başka bir yere seyahat edilmesi ve gidilen yerde en az 24 saat kalınarak sağlık ve turizm olanaklarından yararlanılması olarak tanımlanmaktadır. Bir başka tanıma göreyse, kişinin bedensel ve zihinsel sağlığının bakımı ve iyileştirilmesi için ikamet ettiği yer dışında bir yere gitmesi sağlık turizmidir. Memnuniyet ise, yaşam tarzı, geçmiş deneyimler, gelecekten beklentiler ve bireysel ve toplumsal değerleri içeren pek çok faktör ile ilişkili karmaşık bir kavramdır. Sağlık hizmetleri bakımının sonuçlarının algılanması ve beklentilerin karşılanması ile ilişkili olan hasta memnuniyeti, farklı kişilerce ve hatta aynı kişiler tarafından farklı zamanlarda farklı şekilde tanımlanabilmektedir. Sağlık sektöründe kalite anlayışının gelişmesiyle birlikte, hizmet kalitesinin en önemli göstergelerinden biri olan“hasta memnuniyeti”kavramı da önem kazanmaya başlamıştır. Bu araştırmada; üniversite hastanelerindeki yabancı hastaların memnuniyet düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, İstanbul ilinde, Sağlık Bakanlığına bağlı bir üniversite hastanesinde 497 hasta üzerinde gerçekleşmiş olup, hizmet kalitesinin ölçümünde Servqual ölçeğinden yararlanılmıştır. Elde edilen verilerin SPSS Versiyon 23.0 paket programı kullanılarak tanımlayıcı istatistiki verilmiş ve Mann Whitney U, Kruskall Wallis gibi farklılık testleri yapılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları alan yazındaki güncel çalışmalar ışığında tartışılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Health tourism is defined as traveling from the place of residence to another place for the purpose of protecting and improving health and treating diseases and staying at the destination for at least 24 hours and benefiting from health and tourism opportunities. According to another definition, health tourism is a person traveling to a place other than his/her residence for the maintenance and improvement of his/her physical and mental health. Satisfaction, on the other hand, is a complex concept associated with many factors including lifestyle, past experiences, future expectations, and individual and social values. Patient satisfaction, which is related to the perception of the results of health care and satisfying expectations, can be defined differently by different people and even by the same people at different times. With the development of the understanding of quality in the health sector, the concept of“patient satisfaction”, which is one of the most important indicators of service quality, has started to gain importance. In this study; It was aimed to evaluate the satisfaction levels of foreign patients in university hospitals. The research was carried out on 497 patients in a university hospital affiliated to the Ministry of Health in the province of Istanbul, and the Servqual scale was used to measure the service quality. Descriptive statistics of the obtained data were given by using SPSS Version 23.0 package program and analyzed by using difference tests such as Mann Whitney U and Kruskall Wallis. The research findings were discussed and evaluated in the light of current studies in the literature.