Sivil toplum kuruluşlarında siyasal katılma: Hayvan Hakları Federasyonu örneği (HAYTAP)
Political participation in non-governmental organizations: The case of Animal Rights Federation (HAYTAP)
- Tez No: 794923
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum, Sivil Toplum Kuruluşları, Siyasal Katılım, Hayvan Hakları, HAYTAP, Civil Society, Non-Governmental Organizations, Political Participation, Animal Rights, HAYTAP
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
1980'li yıllardan itibaren Türkiye'de sivil toplum alanının genişlemesiyle birlikte yalın sınıfsal özelliklerle şekillenmeyen yeni toplumsal talepler oluşmaya başlamıştır. Bu bağlamda, hayvan hakları yeni kitlesel taleplerden biri olarak ortaya çıkmış ve bu talepler zamanla örgütlü hale gelerek ülke sivil toplumunda önemli bir yer kapsamış, özellikle son 20 yılda Türkiye'de hayvan haklarını savunan sivil toplum kuruluşlarının sayısında ciddi artış yaşanmıştır. Sivil toplum kuruluşları siyasal iktidarı ele geçirmek amacı taşımayan kuruluşlar olmakta, ama bu kuruluşlar kendi taleplerini siyasi erki elinde bulunduranlara kabul ettirmek için faaliyetlerde de bulunmaktadırlar. Bu nedenle bu kararların alınmasında sivil toplumdan gelen talepler ciddi belirleyici olmaktadır. Sivil toplum alanında yaşanan değişimler bir süre sonra toplumsal değişme olarak kendini gösterdiğinden bu alandaki yeniliklerden biri olan hayvan haklarının savunusuyla ilgili faaliyetlerin siyasal boyutunu araştırmak, bu çalışma yapılırken önemli görülmüştür. Bu nedenle, bu çalışmayla, hayvan hakları savunucularının siyasal kararların alınması süreçlerini etkilemek için yaptığı çalışmaları araştırmak hedeflenmiş, bu bağlamda faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşlarından olan HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu araştırmanın örneklemi olarak seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the 1980s, with the expansion of the field of civil society in Turkey, new social demands that are not shaped by simple class characteristics have begun to emerge. In this context, animal rights emerged as one of the new mass demands, and these demands became organized over time and took an important place in the civil society of the country, especially in the last 20 years, there has been a significant increase in the number of non-governmental organizations advocating animal rights in Turkey. Non-governmental organizations are organizations that do not aim to seize political power, but these organizations also carry out activities to make those who hold political power accept their demands. For this reason, the demands from civil society are a serious determinant in taking these decisions. Since the changes in the field of civil society show itself as social change after a while, it was considered important to investigate the political dimension of the activities related to the defense of animal rights, which is one of the innovations in this field. The aim of the study is to reveal the political participation behavior of animal rights defenders. HAYTAP Animal Rights Federation, one of the non-governmental organizations operating in this context, was chosen as the sample of the research.