Hitit duaları
Hittite prayers
  1. Tez No: 794929
  2. Yazar: ÖZLEM UYSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSEREN MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Hititler, Dua, Religion, Hittites, Prayer
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Çalışmamızda çivi yazılı belgeler ışığında Hitit dualarının konuları ve yapılış biçimleri incelenerek Hitit duaları hakkında biçimsel bir çerçeve oluşturulması amaçlanmıştır. Üç bölümden oluşan çalışmamızın birinci bölümünde dua kavramının temelini oluşturan Hitit dini, tanrı ile insan arasındaki ilişki, Hitit duaları içinde önem arz eden temel kavramlar ve duaların Hitit tarihi içerisindeki gelişimi; ikinci bölümde Hitit dua biçimleri ve üçüncü bölümde ise Hitit dualarının konularına göre sınıflandırılması konuları ele alınmıştır. Bu bağlamda birincil kaynaklar olarak çivi yazılı metinlerin şimdiye kadar yayınlanmış olanları karşılaştırmalı olarak incelenerek, Hitit dualarının nasıl icra edildiği ile ilgili genel bir bilgi ortaya koyulması hedeflenmiştir. İncelemiş olduğumuz dua sunumu metinlerinin büyük bir kısmı başta kral olmak üzere kraliyet ailesi mensuplarına aittir. Hitit halkına ait özel bir dua sunumu bulunamamıştır ancak incelediğimiz bazı çeşitli dini ritüel metinlerinde sık sık duaların geçtiği görülmektedir. Hititler yaşadıkları tüm olumsuzlukların tanrılar tarafından gönderildiğine ve bunların ancak tanrılar tarafından ortadan kaldırılabileceğine inanmışlardır. Bu sebeple yaşadıkları hemen her problemin çözümü için dini yöntemlere başvurmuşlardır ve dualar da bunların büyük bir bölümünü kapsamaktadır. Ayrıca Hitit inancına göre bir kişi bir suç işlemişse bunu muhakkak her şeyi gören ve bilen tanrıların önünde itiraf etmesi icap etmektedir. Bu sebeple Hitit dualarında içten gelen bir samimiyet hakimdir ve en önemlisi dürüstlük esastır. Hitit inancının tüm bu niteliksel özellikleri, duaları biçimsel olarak da etkilemiş ve Hititler'e özgü bir dua kompozisyonu ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
In our study, in the light of cuneiform documents, it has been aimed to create a stylistic framework about Hittite prayers by examining the subjects and ways of making Hittite prayers. In our study, which consists of three parts, first, Hittite religion that forms the basis of the concept of prayer, the relationship between God and human, the basic concepts that are important in Hittite prayers and the development of prayers in Hittite history; in the second part, Hittite prayer forms; and in the third part, the classification of HIttite prayers according to their subjects are discussed. In this context, by reviewing the cuneiform texts, which were published until now, comparatively, as the primary sources, it has been aimed to present a general knowledge about how Hittite prayers were performed. The significant proportion of the prayer presentation texts that we have examined belong to the members of the royal family, especially the king. A special prayer for public Hittite people has not been found; however, it can be seen that some of the various religious ritual texts often included prayers. The Hittites believed that all of the negative experiences were sent by the gods and that they could only be resolved by the gods. Therefore, they resorted to religious methods to solve almost every problem that they experienced, and prayers cover a large part of them. Moreover, according to Hittites belief, if a person committed to crime, the confession must be in front of the gods who see and know everything. For this reason, an intimate sincerity prevails in Hittite prayers, and most importantly, honesty is essential. All these qualitative features of the Hittite belief also affected the prayers formally, and a Hittite-specific prayer composition was revealed.