Tarımsal kuraklığın uzmanlaşmış tarla bitkileri yetiştiren işletmelerin ekonomik faaliyet sonuçlarına etkisi: Konya ili örneği
The effect of agricultural drought on economic results of farms growing specialized field crops: The case of Konya
  1. Tez No: 794987
  2. Yazar: MERVE SATIRLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, Konya, Kuraklık, Tarım İşletmeleri, Agricultural Enterprises, Climate change, Drought, Konya
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2021 yılında yaşanan tarımsal kuraklığın Konya ilinde tarım işletmelerine olan etkisini incelemektir. Çalışmanın temel verilerini araştırma alanında bulunan tarım işletmelerinden tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemine göre belirlenen 82 tarım işletmesinden anket yöntemi ile toplanan veriler oluşturmuştur. Çalışmanın ikincil verilerini ise, Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Konya Meteoroloji 8. Bölge Müdürlüğü'nden alınan kuraklık tespit sonuç raporları, konu ile ilgili yapılmış çalışmalar ve araştırmalar, incelemeler ve çeşitli kurumlardan elde edilen veriler oluşturmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, incelenen işletmelerin ÇMVA sistemine göre işletme tiplerinin Uzmanlaşmış Tarla Bitkileri Yetiştiren İşletme tipinde oldukları ve ekonomik büyüklüklerinin 1 ila 100.000 Euro arasında değişen 7 ekonomik büyüklük sınıfında yer aldıkları saptanmıştır. Tarımsal kuraklık 2020-2021 yılı üretim döneminde araştırma bölgesinde büyük oranda yaşanmış ve bunun sonucunda özellikle kuru tarım yapılan arazilerde, üretilen ürünlerde verim kaybı ve ürünlerin kalitesinde azalma, hayvan varlığında azalma, işletmede üretilen tarımsal ve hayvansal ürünlerin fiyatında ve maliyetlerde artış olduğu saptanmıştır. Kuraklığa dayanıklı tohum çeşidi kullanan işletmelerde üretilen ürünlerin verimlerindeki azalma daha az olduğu belirtilmiştir. İklim değişikliği ve kuraklık sorunu tarımsal üretimde gerçekleşme olasılığı yüksek olan bir risk faktörüdür. İklim değişikliği ve kuraklık sonucunda oluşabilecek zararlardan korunmak için tarım işletmelerinde üretilen ürünler için başta tarım sigortası yaptırmak olmak üzere, kuraklığa dayanıklı tohum seçimi, uygun arazi işleme yöntemleri gibi teknik önlemleri almaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of agricultural drought in 2021 on agricultural enterprises in Konya. The data collected from 82 agricultural enterprises, which were defined according to the stratified random trial method, from the agricultural enterprises in the main research area of the study, were collected by the survey method. The secondary data of the study consists of the drought detection results reports received from Konya Provincial Directorate of Agriculture and Forestry and Konya Meteorology 8th Regional Directorate, studies and researches on the subject, examinations and data obtained from various institutions. According to the results of the research, it has been determined that the enterprises examined are in the Specialized Field Crops Farming type according to the FADN system and their economic size is in 7 economic size classes ranging from 1 to 100,000 Euros. Agricultural drought has been experienced to a large extent in the research region in the production period of 2020-2021, and as a result, it has been determined that there has been a loss of yield and a decrease in the quality of the products produced, a decrease in the presence of animals, an increase in the price and costs of agricultural and animal products produced in the enterprise, especially in dry farming lands. It has been stated that the decrease in the yield of the products produced in the enterprises that use drought-resistant seed varieties is less. Climate change and drought are risk factors with a high probability of occurrence in agricultural production. In order to be protected from damages that may occur as a result of climate change and drought, it is necessary to take technical measures such as choosing seeds resistant to drought, suitable land processing methods, especially to have agricultural insurance for the products produced in agricultural enterprises.