Angoff, Nedelsky ve Eşit Z-Puanı standart belirleme yöntemleri ile belirlenen kesme puanlarının karşılaştırılması
Comparison of cutting scores set by Angoff, Nedelsky and Equal-Z Score standard setting methods
  1. Tez No: 795010
  2. Yazar: ÖZLEM YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ATILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Angoff yöntemi, Eşit-Z Puanı yöntemi, Standart belirleme, Nedelsky yöntemi, Angoff method, Equal-Z Score method, Nedelsky method, Standard setting
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme Ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Araştırmada Angoff, Nedelsky ve Eşit-Z Puanı yöntemleri ile belirlenen kesme puanlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında araştırmanın çalışma grubunu ilk olarak uzmanlar ve ikinci olarak öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmanın ilk grubunda yer alan uzmanlar, her biri İngilizce alanında en az 9 yıllık deneyime sahiptir. Çalışmanın ikinci grubundaki öğrenciler ise 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında İngilizce Muafiyet sınavına giren 1039 öğrencidir. Araştırma sonucunda kesme puanı en yüksek olan yöntem Angoff olarak belirlenmiş ve onu sırasıyla Eşit-Z Puanı ve Nedelsky yöntemlerine göre hesaplanan kesme puanlarının izlediği tespit edilmiştir. Araştırmada başarılı öğrenci sayısının en fazla Nedelsky yönteminde olduğu ve onu sırasıyla Eşit-Z Puanı ve Angoff yönteminin izlediği sonucuna ulaşılmıştır. Angoff ve Nedelsky yöntemleri arasında anlamlı ve orta seviyede uyumlu sonucuna varılmıştır. Angoff ve Eşit-Z Puanı yöntemleri arasında anlamlı ve mükemmel düzeyde uyum olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca üç yöntem birlikte değerlendirildiğinde üç yöntemin birbiriyle iyi düzeyde uyumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Angoff ve Nedelsky yöntemlerine göre uzmanlardan elde edilen kesme puanları arasında orta düzeyde pozitif yönde ilişki olduğu belirlenmiş ancak elde edilen katsayısının istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir. Angoff ve Eşit-Z Puanı yöntemlerine göre uzmanlardan elde edilen kesme puanları arasında zayıf düzeyde ve pozitif yönde bir ilişki bulunduğu tespit edilmiş ancak elde edilen katsayısının istatistiksel olarak anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. Nedelsky ve Eşit-Z Puanı yöntemlerine göre uzmanlardan elde edilen kesme puanlarında orta düzeyde ve pozitif yönde bir ilişki bulunduğu belirlenmiş ve elde edilen katsayısının istatistiksel olarak anlamlı olduğu sonucuna varılmıştır. Angoff ve Nedelsky yöntemlerine göre uzmanlardan elde edilen kesme puanlarının arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu neticesine ulaşılmıştır. Angoff ve Eşit-Z Puanı yöntemlerine göre uzmanlardan elde edilen kesme puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Nedelsky ve Eşit-Z Puanı yöntemlerine göre uzmanlardan elde edilen kesme puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına ve araştırmacılara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study aimed to compare the cut-off scores determined by the Angoff, Nedelsky, and Equal-Z Score methods. In order to accomplish this objective, the research group consists of experts and students. Each of the experts has at least nine years of experience teaching English to university students. The other group in the study was 1039 students who took the English Proficiency Exam in the academic year 2017–2018. As a result of the research, the Angoff method had the highest cutting score, which was followed by the Equal-Z Score and Nedelsky methods, respectively. According to the study, the Nedelsky method produced the most successful students, followed by the Equal-Z Score and Angoff methods. It was calculated that the Angoff and Nedelsky methods had a significant and moderate degree of compatibility, and the Angoff and Equal-Z Score methods had a significant and perfect degree of compatibility.In addition, when the three methods were evaluated together, it was concluded that the three methods were compatible to a satisfactory degree. According to Angoff and Nedelsky's methods, a positive-directional relationship was determined between the cut-off points obtained from experts, but the resulting coefficient was not statistically significant.There was a weak, positive relationship between the cut-off scores based on the Angoff and Equal-Z Score methods, but the coefficient was not statistically significant. According to the Nedelsky and Equal-Z Score methods, a moderately positive relationship was found between the cut-off scores, and it was concluded that the coefficient was statistically significant. The difference between the cut-off scores according to Angoff and Nedelsky methods was statistically significant. Moreover, there was no statistically significant difference between the cut-off scores calculated by the Angoff and Equal-Z Score methods. It was figured out that there was a statistically significant difference between the Nedelsky and Equal-Z Score cut-off scores. There are suggestions for research results and researchers.