Gerçekçi matematik eğitimi ve stem eğitim yaklaşımına göre matematik eğitiminin öğrencilerin matematik başarısı ve öğrenme kalıcılığına etkisi
Realistic mathematics education and the effect of mathematics education on students' mathematics achievement and learning retention according to the stem education approach
  1. Tez No: 795074
  2. Yazar: ELİF BOZDAĞ KABAKÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Başarı, Gerçekçi Matematik Eğitimi, Kalıcılık, STEM, Achievement, Realistic Mathematics Education, Retention, STEM
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; Gerçekçi Matematik Eğitimi ve STEM eğitim yaklaşımına göre matematik eğitiminin öğrencilerin matematik başarısı ve öğrenme kalıcılığına etkisini incelemektir. Materyal ve Yöntem: Araştırma desenlerinden yarı deneysel desen tercih edilmiştir. Araştırmanın katılımcılarını Kütahya İlinin Simav İlçesindeki Çitgöl Şehit Uzman Çavuş Adil Oruç Ortaokulunda öğrenim görmekte olan 46 tane 7.sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcı öğrencilerden 14'ü kontrol grubunu, 16'sı birinci deney grubunu ve 16'sı ise ikinci deney grubunu oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı 16 soruluk Akademik Başarı Testi (ABT) dir. Bulgular: Bu test ön test, son test ve kalıcılık testi olarak kullanılmıştır. Birinci deney grubuna Gerçekçi Matematik Eğitimine göre hazırlanmış etkinlikler, ikinci deney grubuna STEM eğitim yaklaşımına göre hazırlanan 5E öğrenme modeline yönelik etkinlikler ve kontrol grubuna ise matematik dersi öğretim programına uygun MEB ders kitabı doğrultusunda yapılmıştır. Bulgulardan elde edilen sonuçlara göre Gerçekçi Matematik Eğitimi ve STEM eğitim yaklaşımının ayrı ayrı mevcut öğretim programına göre öğrencilerin matematik başarısı ve kalıcılığı üzerinde olumlu etki ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç: Fakat Gerçekçi Matematik Eğitimi ve STEM eğitim yaklaşımının sonuçları karşılaştırıldığında öğrencilerin matematik başarısı ve kalıcılığı üzerinde hangi eğitim yaklaşımının daha fazla olumlu yönde etki ettiği sonucuna ulaşılamamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the effect of mathematics education on students' mathematics achievement and learning permanence according to the Realistic Mathematics Education and STEM education approach. Material and Methods: Semi-experimental design was preferred among the research designs. The participants of the research are 46 7th grade students studying at Çitgöl Şehit Uzman Çavuş Adil Oruç Secondary School in Simav District of Kütahya Province. Participating students; 14 of them constitute the control group, 16 of them constitute the first experimental group and 16 of them constitute the second experimental group. The data collection tool used in the research is the 16-question Academic Achievement Test (ABT). This test was used as a pre-test, post-test and retention test. Results: Activities prepared according to Realistic Mathematics Education for the first experimental group, activities for the 5E learning model prepared according to the STEM education approach for the second experimental group, and for the control group in accordance with the MEB textbook in accordance with the mathematics curriculum. According to the results obtained from the findings, it is said that the Realistic Mathematics Education and STEM education approach have a positive effect on the mathematics achievement and permanence of the students compared to the existing curriculum. Conclusion: However, when the results of Realistic Mathematics Education and STEM education approach were compared, it was not concluded which educational approach had a more positive effect on students' mathematics achievement and retention.